Начало Бизнес Посланикът на САЩ посети „Асарел-Медет“ 

Посланикът на САЩ посети „Асарел-Медет“ 

СПОДЕЛИ

Н. Пр. Кенет Мертен видя американското оборудване на компанията и разгледа трезора на златното съкровище 

Посланикът на Съединените американски щати в България Н. Пр. Кенет Мертен посети панагюрската минна компания „Асарел-Медет“АД, заедно с Джен Бауер – заместник-ръководител на политико-икономическата секция, и Хана Каменецки – старши търговски директор. Гостите бяха посрещнати от председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков, председателя на Управителния съвет инж. Делчо Николов, изпълнителния директор инж. Николай Пелтеков и Лушка Паланкалиева – директор „Административни и регулаторни дейности“.

Г-н Цоцорков обърна внимание на внедрените автоматизирани системи и социалната отговорност на компанията, заради които стана първият мениджър на минно дружество в света с наградата SDG Pioneer от Глобалния договор на ООН в Ню Йорк. Екипът на „Асарел“ разказа за работата на двете американски сонди, шестте челни товарача Caterpillar и оборудването от американски компании в обогатителната фабрика. Инж. Юлияна Григорова – инженер „Производствено планиране  и развитие“, сподели за обмяната на опит с мини от Невада и Калифорния по програмата за отводняване и осушаване на рудника. Представени бяха проектите за дългосрочно устойчиво развитие на „Асарел“ и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1 млрд. щ.д. пред последните две десетилетия.

Гостите разгледаха фирмената експозиция за историята на компанията и атрактивната сбирка от стари минни машини, които вече са изведени от експлоатация. Там видяха първия за панагюрската мина колесен челен товарач Caterpillar 992D. Той е бил изработен по индивидуална поръчка и е работил от март 1995 г. до 2013 г., когато е „пенсиониран“ като световен рекордьор по пробег. 

Н. Пр. Кенет Мертен определи посещението като впечатляващо и написа в паметната книга на „Асарел“: „За мен е удоволствие да посетя дружество с толкова високо ниво на корпоративно и социално управление. Очевидно работите с най-съвременното и щадящо околната среда оборудване, голяма част от което е произведено в САЩ. Благодаря Ви за топлината и приятелското отношение, с което ме посрещнахте, като Ви желая успехите непрекъснато да ви съпътстват“. 

В Панагюрище гостите посетиха залата трезор с Панагюрското златно съкровище, изградена в местния музей с дарение от „Асарел-Медет“АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата. Всяка година оригиналът на тракийския шедьовър се завръща в нея, като през тази година се очаква през м. септември.