Начало Здраве Последна технология за безвредно 3D изследване на млечни жлези заработи в...

Последна технология за безвредно 3D изследване на млечни жлези заработи в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Acuson S2000 ABVS 2
В МБАЛ „Събо Николов” в гр. Панагюрище вече работи една от  най-съвременните технологии за изследване на млечни жлези. На 12-ти март тази година лечебното заведение инсталира нов ултразвуков апарат на немския производител на медицинска апаратура Siemens, който разполага с технологията Automated Breast Volume Scanner (ABVS) за триизмерни изследвания на млечни жлези. Нововъведението е част от новия социален проект на „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД – Многопрофилен медицински комплекс с високотехнологичен онкологичен център.

3D ултразвукът ще позволи на българките да се възползват от най-съвременните решения в областта на превенцията на рака на гърдата, което е от изключителна важност, тъй като, според статистика на Световната Здравна Организация, заболяването е най-разпространеното и същевременно най-смъртоносното раково заболяване сред българските жени (http://globocan.iarc.fr/Default.aspx). Провеждането на качествен скрининг е от ключово значение в борбата с рака, като за целта се препоръчва провеждане на мамографско изследване веднъж годишно за всички жени, навършили 40 години.

Плътността на гърдите е важен фактор при скрининга и диагностицирането на рака на гърдата, тъй като високата плътност затруднява точното диагностициране чрез мамография. Именно провеждането на 3D ултразвуково изследване в допълнение към  мамографията може да помогне на лекарите да поставят по-точни диагнози. Прегледът с 3D Ултразвук обхваща цялата гърда и предоставя на лекарите 3D образ на уникалната анатомия на всяка пациентка. По този начин той дава по-пълна картина на съмнителните тъкани, при това без вредни облъчвания за пациентката.

Преди да започнат работа с новата технология лекарите в отделението по Образна диагностика на МБАЛ „Събо Николов” преминаха специално обучение за работа с технологията ABVS. Продуктовият мениджър за ултразвукова апаратура на Siemens за Централна и Източна Европа г-н Юрген Курц – специалист с инженерно образование и квалификации в здравеопазването с над 15-годишен опит в областта на ултразвуковата апаратура,  запозна лекарите с техниките на преглед при различните пациентки и с особеностите при разчитането на резултатите.

Acuson S2000 ABVS 1

„3D ултразвукът на млечната жлеза е удобен и точен метод за диагностика на лезии при висока плътност на тъканта, които много по-трудно биха били открити, използвайки само традиционните методи”,  коментира д-р Младен Младенов – акушер-гинеколог, специалист в областта на мамографиите. Първите пациенти ще бъдат прегледани от него с новата технология на 25.03.2015 г. в МБАЛ “Събо Николов“ ООД, ет.1, кабинет №5.

Проектът на „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД – Многопрофилен медицински комплекс с високотехнологичен онкологичен център, в който ще се използва новата технология, е на стойност 54 млн.лв. Те ще бъдат усвоени още през 2015 г., а това е най-значимата инвестиция в областта на здравеопазването за последните 10 години в България.

 

За допълнителна информация:

Д-р М. Михайлов

Тел: +359 357 6 20 39

Е-mail: asarel.zdrave@gmail.com;

 

2 КОМЕНТАРА