Начало Общество Последните писма от Каравелов до Левски открити в османските архиви

Последните писма от Каравелов до Левски открити в османските архиви

СПОДЕЛИ

Излизат нови разкрития за делото срещу Васил  Левски след разчетени архивни единици

Снимката на Левски с описание на физическите му данни е била на разположение на турските власти преди да го заловят, става ясно от намерени и преведени документи от Османския архив в Истанбул, съобщи  Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

В архивната единица, която е изследвана и преведена досега, има още много интересни открития, които дават различен поглед към събитията от края на 1872 г., когато тече делото срещу Левски, Димитър Общи и останалите заловени борци за Освобождението ни.

Всички новооткрити документи са събрани в книга, наречена „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”, която бе представена днес в зала „Средец“ на Министерство на културата.

Сред документите е открит протокол от разпитите на заловените, датиран от 1 ноември – вероятно първият документиран разпит. От архивната единица в Истанбул става ясно, че турската власт е разполагала с широка агентурна мрежа, била е наясно с комитетската организация, знаела е много за Левски и Ловешкия комитет и дълго преди Арабаконашкия обир е следила дейността на комитите.

Сред документите са открити писма от Каравелов до Левски, които са прихванати още преди да стигнат до адресата си. Има докладни от Мазхар Паша, изпратени от София до Цариград, кореспонденция с дунавския валия, който дава информация как се държат заловените пред комисията. Открити са доказателства, че Димитър Общи е направил опит за самоубийство. Сред протоколите има описания на личните вещи на всички обвинени. Става ясно, че първоначално са произнесени четири смъртни присъди, но са изпълнени само две – на Левски и Димитър Общи. Останалите са били заточени по затвори в Мала Азия.

Предстоят много допълнителни анализи на новооткритите документи, включително и сравнения с известни досега източници, което ще даде отговор на много въпроси, свързани с провала на организацията, добави Дора Чаушева.

Очаква се да бъдат отворени и още архивни единици, откъдето ще се черпи допълнителна информация за делото срещу Левски и участниците в обира при Арабаконак.

Източник: ploshtadslaveikov.com