Начало Култура Постановката „Крадецът на праскови“ на панагюрска сцена

Постановката „Крадецът на праскови“ на панагюрска сцена

123
1
СПОДЕЛИ

photo_verybig_315567

Спектакълът “Крадецът на праскови” по едноименното произведение на Емилиян Станев, представен от Народен театър “Иван Вазов”, гостува на панагюрска сцена вчера – 13 юни в Театър Дом-паметник. Драматизацията и постановката са дело на Бойко Илиев, сценографията – на Нина Пашова, музиката е на Иван Лечев.

В ролята на суровия Полковник видяхме Мариус Донкин, красивата Аня Пенчева пресъздаде образа на неговата съпруга Елисавета, Юлиан Вергов беше сръбския военнопленик Иво. В поддържащите роли играха актьорите Стоян Пепеланов, Марин Янев, Ванча Дойчева.

Спектакълът се играе за първи път през 2008 година. 44 години след излизането на култовия филм на Въло Радев “Крадецът на праскови” с Невена Коканова в главната роля, режисьорът Бойко Илиев прави своя смела интерпретация на повестта на Емилиян Станев, но на театрална сцена.

В един просмукан от жестокост, бедност и болести свят се ражда красива, но обречена любов. Плод на естествения стремеж за щастие и свобода, за осмисляне на абсурдното всекидневие, тя е убита сред хаоса на войната, във време, когато човешкото е изтрито от хората. Пред погледа на зрителя се разкрива светът на любовта, която макар и тайна, е единствено способна да придаде смисъл на страданието, да възроди и възвиси човешкия дух.

Снимка: dariknews