Начало Без категория Постановката „Параклисът на майстор Делян“ на три пъти препълни залата на читалището...

Постановката „Параклисът на майстор Делян“ на три пъти препълни залата на читалището в Панагюрище

797
0
СПОДЕЛИ

Юбилейният спектакъл „60 години на сцената“ отбелязва приноса на г-жа Дочка Кацарева за развитието на театралната самодейност в града

На 27 март, в Деня на театъра, самодейците от Младежката театрална студия при НЧ“Виделина-1865“ представиха на сцената на читалището пиесата „Параклисът на Майстор Делян“, чиято премиера беше на 24.03.2023.

Автор и режисьор на спектакъла е Дочка Кацарева, сценографията е на панагюрската художничка Пепа Машева, хореографията е на Елеонора Найденова, а музикалното оформление и осветление – на Марин Карамаринов.

Познатите ни от фолклора и литературната ни класика мотиви за гурбет, наука на занаят, майстори – зидари, иконописци и резбари, вградени сенки и лоша прокоба си дават среща в историята на Майстор Делян – една историята за любов, вярност, чест, дълг, отдаденост и жертвоготовност, вина, душевен катарзис и възродена вяра. История, която припомня на притихналата в залата публика позабравените ценности, които са били морална мяра за българина и са осмисляли националния ни живот, а днес будят у зрителя умиление, носталгия и, иска ми се да вярвам – размисъл.

Посланията на текста убедително се носят от участниците в пиесата и трябва да ги поздравим от Стефан Рапонджиев в ролята на Майстор Делян, Стоян Панчев в ролята на Богдан, Диана Иванова в ролята на Деница, Гергана Пашова, Павлин Караколев, Александър Червенков и всички останали самодейци – до малкия Божидар. Да ги поздравим и да им благодарим! Затова след края на представлението, като съобщаваше от кого са получени цветя, Диана Стателова (ролята на майката) цитира думите на Христо Мутафчиев, че: „Истински религиозните влизат в храма,за да се изповядат. А истински обичащите театъра влизат в него, за да позволят на актьорите да се изповядат пред тях.“ Защото тези думи се отнасят и за младите самодейци. Затова, след като дълго ръкопляска, публиката се качи на сцената – за да ги поздрави, прегърне и да се снима с тях.

За трети път представлението бе играно и на 28 март, отново при изпълнена с публика зала.

Юбилейният спектакъл „60 години на сцената“ отбелязва приноса на г-жа Дочка Кацарева – дългогодишен учител по литература и училищен директор, за развитието на театралната самодейност в града като автор, сценарист, режисьор и ръководител на ученически и читалищни театрални състави.

Традицията на театралното дело в Панагюрище е твърде силна и богата, свързана още с началните години на читалище „Виделина“. Присъствието на малкия Божидар и толкова много млади хора на сцената ни изпълва с вяра, че историята на театралната самодейност ще се допълва и в бъдеще, а театралните състави на читалището ще поддържат както обичта към театъра, така и творческия огън в сърцата им – за радост на благодарната публиката.