Начало Култура Потомка на Райна Княгиня пресъздава Априлското въстание във филм

Потомка на Райна Княгиня пресъздава Априлското въстание във филм

СПОДЕЛИ

Българска студентка, която следва в Бирмингам, избра Априлското въстание за тема на дипломната си работа. За целта тя ще направи филм, пресъздаващ сцени от героичното за българската история събитие.

Велина Маринова има особена връзка с историята – съвсем скоро момичето разбира, че е потомка на Райна Княгиня, ушила знамето с девиза „Свобода или смърт“. Това още повече вдъхновява студентката да направи известни зад граница едни най-драматичните моменти от българската история.

„Аз съм горда българка. Живея в чужбина в момента и усещам историята доста близко до сърцето си! Всъщност аз съм горда потомка на Райна Попгеоргиева-Футекова, което си е доказано, има си родословно дърво в Панагюрище“, каза Велина.

Паметни моменти от Априлското въстание като кървавото писмо на Тодор Каблешков, ушиването на знамето на панагюрските въстаници от Райна Попгеоргиева, смъртта на Никола Войновски и на Христо Ботев са част от сценария на филма, който Велина ще разработи за дипломната си работа .

Късометражният филм е с малък бюджет и в него ще участват няколко актьори. Има провокативни сцени, в които Велина демонстрира майсторски сценичен грим. Колекционер е предоставил безвъзмездно оръжие и униформи.

„Абсолютно всичко, което имах – дрехи, носии, облекла, оръжие за осигуряването на автентичност на героите. Имам пушка като на Стефан Караджа – арнаутка, също така арнаутски пищови, те са чифт. Това са пищови на повече от 150 години! Харесах идеята, че ще се види в чужбина“, сподели колекционерът и актьор Лъчезар Яковлиев.

А Младият актьор Ерик Трифонов се превъплъщава в образите на Панайот Волов и Никола Войновски.

„Искаме да предадем онези тежки момента за България тогава. Но със сигурност се надявам да запалим искрата в младото поколение!“, коментира той.

Защитата на дипломната работа на Велина в Бирмингам е на 25 май. След това авторката ще излъчи филма в социалните мрежи, за да разкаже за героичната саможертва на въстаниците и порива към свобода на българите през бунтовния април 1876 година.

Bulgaria ON AIR.