Начало Общество Поздрав от кмета на Община Панагюрище по повод 108-та годишнина от обявяването...

Поздрав от кмета на Община Панагюрище по повод 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

26
0
СПОДЕЛИ

kmet

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,
Богата е историята на България! Наситена със съдбовни дати и паметни събития! 22-ри септември е една от тях!
На тази дата преди 108 години е обявена Независимостта на българската държава – един национално значим и по своята самостоятелност, чисто български държавен акт.
От паметната 1876-а на Априлската епопея, през Руско-турската освободителна война от 1877-1878-а и Съединението на Източна Румелия и Княжество България през 1885-а, до 22-ри септември 1908-а година, българският народ показа на света последователността и политическата си воля за свободна, единна и независима държава. Защото независимостта – национална, политическа и държавна – е висша ценност. Чрез нея народът ни намира своята държавна идентичност, заявява по един категоричен начин стремежа си за политическо присъствие на европейската сцена и твърдото намерение за вписване в историята на стария континент. Запазвайки своята идентичност и бранейки държавността си, само тогава можем да се наречем независими!
Днес прекланяме глави пред онези наши държавници, които с делата си доказаха, че България може да бъде единна, обединена и силна! Такава, каквато искаше да я имаме Апостола – да бъдем равни с всички европейски народи!

Честит празник!
Да живее Панагюрище! Бог да пази България!

НИКОЛА БЕЛИШКИ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ