Начало Общество Поздрав от кмета на Община Панагюрище по повод 140-та годишнина от избухването...

Поздрав от кмета на Община Панагюрище по повод 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание

19
0
СПОДЕЛИ

kmet

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

140 години ни делят от април 1876-та и от чутовния подвиг на онези истински пламенни родолюбци, които въстанаха срещу петвековното турско робство.

От пепелището на този Април дойде искрата, която освети Пътя и даде Живот за Нова България.

Героизмът на онези сърцати българи е повод за признателност и преклонение. Те показаха на целия свят, че нашият народ е силен в своето единение, и несломим, когато отстоява идеалите си. Положиха на олтара на свободата всичко, което имаха и което обичаха. Пожертваха своето „днес“ за нашето „утре“.

Тяхната жертва за Вяра и Отечество днес нас задължава! Задължава ни да пазим жива онази бунтовна жар в сърцата си, която дава сили и вяра, че има Идея, че има Родина, за която си струва и да се живее, и да се умре. Да знаем и да помним, че трябва да браним земята си, поена с юнашка кръв и робски сълзи! Да пречистим мислите си и заедно да вървим напред и нагоре със силата и духа, които те имаха! Да градим бъдеще с онази съзидателна вяра, с която те се бориха за свободата! Да пазим своята национална идентичност и своето достойнство! Да бъдем истински българи и истински човеци!

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ!

ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!

 

НИКОЛА БЕЛИШКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ