Начало Поздрав от кмета на Община Панагюрище по случай 3 март

Поздрав от кмета на Община Панагюрище по случай 3 март

Никола БелишкиУВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ  НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

Днес, когато честваме 137 години от Освобождението на България, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност. За нас, българите, тя е белязана с особен знак – на страдание, порив и мъжество. Тя е символ на достойнствата ни като народ и наша отговорност пред бъдещето.
Датата 3 март носи разтърсващия дух на величава битка, донесла правото на един древен народ отново да има държава. Дата, отбелязваща възкресението ни като нация, която 500 години беше без своя политическа и духовна свобода, чиято безценна духовна и материална култура бе подложена на унищожение. Дата на възкръсналата свобода, чакана, търсена и бленувана пет века. И заплатена с кръвта на безброй български чада.

Този ден показва, че саможертвата им не бе напразна, защото те се бориха и сбъднахаОтечеството ни отново да бъде свободно– със свои граници и държавност, с армия и духовенство, с образование и книжнина.

Това е ден за празнуване, ден за преклонение и ден за размисъл. Ден, който ни призовава да бъдем единни. Да бъдем достойни българи! Да помним националните идеали и да пазим историческата си памет! Да предадем на децата си заветите на апостолите, на революционери и възрожденци! Да възпитамеу тях гордост и себеуважение от това, че са потомци на героично минало и доблестни граждани на Родината! За да имаме достойно бъдеще! И да пребъде във времето България!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

НИКОЛА БЕЛИШКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ