Начало Общество Пожарът край панагюрското село Елшица е напълно овладян (СНИМКИ)

Пожарът край панагюрското село Елшица е напълно овладян (СНИМКИ)

СПОДЕЛИ

 

Ситуацията край Елшица вече е под пълен контрол.

Пред Радио Пловдив кметът на община Панагюрище Никола Белишки обясни, че през нощта е направена 11-километрова просека с тежка техника, за да се ограничи пожарът. В гасенето са се включили десетки пожарникари, горски служители и доброволци.

Кметът бе категоричен, че опасност за хората няма, а въздухът е чист.

„Няма опасност за жителите, притеснения не вярвам да има, защото пожарът е на голямо разстояние от населени места. Вчера доброволци направиха полоса към Попинци, съседното село на Елшица, за да попречат на огъня да стигне до къщите“, каза Белишки.

До обяд вчера бяха овладени най-критичните точки от пожара. Жителите на Елшица, които преживяха няколко кошмарни дни, вече са спокойни.

„Бяхме притеснени, когато тръгна пожарът първия ден следобеда, докато дойде техниката…а когато към пет и половина се появи водата, викам ето – по въздух вече ще ни спасят. Ей на тези хора – „Евала!“ и им благодарим, където дойдоха отвсякъде, за да помогнат“, разказва Гинка Томева.

Кметът на Панагюрище отхвърли версията, че пожарът е тръгнал от запалено стърнище, но припомни, че разследването не е приключило. „Най-малко вероятно е стърнището да е причината за пожара, там няма ниви и стърнище. Смятам, че най-вероятно огънят е тръгнал от цигара, изхвърлена от автомобил“.