Начало Здраве Правилното хранене бе презентирано пред сдружение „Диабет“

Правилното хранене бе презентирано пред сдружение „Диабет“

СПОДЕЛИ

Д-р Христо Чалъков, началник на отделението по ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ „Уни Хоспитал“, представи презентация за храненето пред сдружение „Диабет“ Панагюрище на 19 юни. Това е втора негова лекция в рамките на няколко месеца, която председателят на дружеството Зоя Минекова сподели, че е много полезна за членовете му.
Отделението по ендокринология и болести на обмяната е единственото специализирано отделение по ендокринология в област Пазарджик. Основната му включва прием за диагностика и лечение на пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, хипофизата, наддбъбречните жлези, половите жлези, костни метаболитни заболявания, нарушения на калциево-фосфорната обмяна, метаболитни нарушения.
Контролът на диабета се осъществява върху основата на здравословното хранене, физическата активност и контролът на телесното тегло, посочи в презентацията си д-р Чалъков и допълни, че не е необходимо диабетиците да се лишават от храна, а само да внимават да е здравословна. Най-важно е количеството и да не се прекалява, подчерта няколко пъти началникът на ендокринологичното отделение, пояснявайки, че в същото време не трябва да се пропуска хранене, защото това може да е особено опасно за страдащите от т.нар. захарна болест.
Д-р Чалъков подробно обясни както представляват гликемичния индекс, мазнините, белтъчините и въглехидратите, как трябва да изглежда храненето на диабетиците, съобразено с хранителната пирамида.