Начало Общество Правителството одобри Закона за маслодайната роза

Правителството одобри Закона за маслодайната роза

475
0
СПОДЕЛИ

Правителството одобри проекта на Закона за маслодайната роза, който има за цел да създаде национален регламент за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. Вносител на законопроекта е министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Към момента създаването на насажденията от маслодайна роза и различните етапи от производството на продукти, хранителни или козметични, в които се влагат съставки, получени от преработката на розов цвят не се контролират напълно.

Според Закона земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят.

В България съществуват вековни традиции в отглеждането на маслодайна роза и производството на различни видове продукти от цвят на маслодайна роза. Българското розово масло е добре познато на международните пазари, където се изнася от 1820 г. до днес, не само за пазарите на страните от Европейския съюз (ЕС), но и за Съединените американски щати (САЩ), Австралия, Япония, Средния Изток и др., пише в мотивите към закона.