Начало Общество Православната църква чества днес деня на Свети Климент Охридски

Православната църква чества днес деня на Свети Климент Охридски

СПОДЕЛИ

Православната църква чества днес деня на Свети Климент Охридски. Имен ден празнуват Климент и Климентина. Името е с латински произход и означава „милостив“.

Св. Климент е един от учениците на светите братя Кирил и Методий. Той участва в тяхната великоморавска мисия. След смъртта на Кирил (869 г.), той придружава Методий от Рим до Панония и Великоморавия, а след неговата смърт (885) заедно с Горазд застава начело на борбата против немското католическо духовенство.

Принуден да напусне пределите на двете западнославянски княжества, след 885 заедно с Наум, Горазд, Сава и Ангеларий се отправя на изток и през Белград пристига в България. Тук бил посрещнат много радушно от княз Борис I (852-889) и изпратен за учител в югозападните български земи – областта Кутмичевица. Установил се в Охрид (откъдето е наречен и Охридски) и създал Охридската книжовна школа. За 7 г. (886-893) Климент Охридски успява да подготви 3500 ученици.

Климент Охридски е създател на кирилицата, както и на пространните жития на Кирил и Методий. В книжовното му дело се включват и около 75 поучителни и похвални слова. Православната църква почита Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.

Името на Св. Климент Охридски носи и българската полярна база на остров Ливингстън.

Софийският университет е наречен на неговото име при основаването си през 1888 г. Днес най-старото ни висше училище ще чества своя патронен празник.