Начало Общество Правят проучване за домакинските бюджети. Питат 108 семейства от региона

Правят проучване за домакинските бюджети. Питат 108 семейства от региона

СПОДЕЛИ
108 домакинства от Област Пазарджик са включени в изследване на домакинските бюджети, съобщиха от Териториалното поделение на НСИ в Пазарджик. Изследването ще се проведе през април. Това е най-старото извадково наблюдение в България. От началото му, поставено през 1925 г., до сега то е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2018 година. В него ще вземат участие 3 060 домакинства от цялата страна, избрани на случаен принцип,  които са разделени в три подизвадки от по 1 020 домакинства. В периода април – юни 2018 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

За област Пазарджик ще вземат участие 108  домакинства, разделени в три подизивадки от по 36 домакинства. В областта изследването ще се проведе в градовете Пазарджик, Батак, Велинград, Панагюрище, Пещера, Ракитово и Септември, както и в селата Грашево, Звъничево, Ковачево, Мененкьово, Мало Конаре, Поибрене и Сарая.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването. От всяко домакинство се изисква да отбележи ежедневно постъпилите приходи и направените разходи за цялото домакинство.

Наблюдението на домакинските бюджети е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера.