Начало Култура ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕН НА 24 МАЙ И ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ НА ОБЩИНАТА...

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕН НА 24 МАЙ И ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ НА ОБЩИНАТА „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА“ И „ТВОРЕЦ НА ПАНАГЮРИЩЕ“

582
0
СПОДЕЛИ

Само ден преди светлия български празник 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се състоя празничен концерт на деца и ученици от детските градини и училищата в града.

Родители и близки, настоящи и бивши учители, дейци на културата и граждани изпълниха голямата зала на Театър Дом-паметник още преди 18,00 часа. Преди началото на концерта се състоя тържествената церемония по връчване на наградите на Общината за „Учител на годината“, „Творец на Панагюрище“ и „За принос към бъдещето на Панагюрище“. Временно изпълняващият длъжността кмет г-н Петър Каменски лично връчи наградата „Учител на годината“ за 2024 година на учителите, постигнали най-високи успехи.

В категория  „Предучилищно образование” наградата получава  Мария Димитрова Белишка, старши учител в ДГ „Първи юни“.  В категория „Начален етап на основна образователна степен“ носител на наградата „Учител на годината“ е  Зорка Дойчинова Кисьова, старши учител в ОУ „Двайсти април“. В категория „Прогимназиален етап на основна образователна степен“ наградата получава Иванка Василева Тодева,  старши учител в СУ „Нешо Бончев“. Ненчо Ганчев Ненчев, старши учител в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм е „Учител на годината“ в категория „Средно образование“. Той сподели, че за втори път е „Учител на годината“, но този път получава признанието благодарение на своя ученик и покани на сцената Николай Шишков, спечелил първо място на Националното състезание по енергетика в град Варна. Застанали един до друг, ученик и любим учител споделиха колко е важно да работиш с любов и всеотдайност и да намериш точното си професионално призвание. „Като малък мечтаех да стана полицай. Сега вече знам – аз съм инженер“ – сподели с усмивка Николай.

Поради липса на номинации, наградата „Творец на годината” не се присъжда.

„Творец на Панагюрище“ е маестро Анета Димитрова Калпакова – диригент и ръководител на състави и групи към НЧ“Виделина-1865“ – град Панагюрище. Наградата ѝ се присъжда за цялостната ѝ дейност на музикален ръководител и диригент и за големия принос за запазване и развитие на хоровото изкуство и музикалната дейност, за постигнати високи успехи, донесли множество национални и международни награди и признания за висок професионализъм. Тя благодари на всички хора, с които е работила, като отправи и специална благодарност на неизменния дългогодишен корепетитор Цеца Радивчева-Калпакова, заедно с която продължават делото на нейния баща – маестро Делчо Радивчев, създател и ръководител на ансамбъл „Ралчо Сапунджиев“. Наградата бе връчена на Анета Калпакова от председателя на Общинския съвет Иван Лалов.

Приз „ За принос към бъдещето на Панагюрище“ – брошка  със  „Златен ритон“ получават Анка Манева, Емилия Гидикова,  Красимира Лазарова, Донка Златанова, Николина Димитрова, Веселка Борисова, Гинка Делибашева. Наградените напуснаха сцената, съпроводени от аплодисментите на публиката.

След церемонията по връчването на наградите започна тържественият концерт. Изправена на крака залата посрещна изпълнението на „Химна на Кирил и Методий“ от детски духов оркестър при читалище „Виделина-1865“ с диригент Тодор Цачев. Последва богата и красива художествена програма с участието на рецитаторите Борислав Делчев. Танислав Иванов, Иван Зяпков, Апостол Каишев, Ефтим Футеков, Теодор Дерменджиев, Кристина Гочева, Глория Щрангова и малката Луиза Паланкалиева. С вокални изпълнения се представиха Надежда Ковачева, Василена Маслева, Кристина Гочева, Стойко Шопов. В програмата взеха участие и мажоретни и танцови състави „Бдинци“, „Панагюрско съкровище“ и прелестни малки танцьори от детските градини в Панагюрище.

Текст и снимки: Мария БЕГОВА