Начало Общество Празничен поздрав от кмета на общината Никола Белишки

Празничен поздрав от кмета на общината Никола Белишки

СПОДЕЛИ

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

Всяка година на 24 май ние, българите, празнуваме своето извисяване на народ, вградил своята духовност в темелите на Европа. На древна държава, пазител на безценен дар – силата на словото и писмената. Денят на Светите братя не търси мястото ни в историята, а символизира нашия принос на сътворци на днешната цивилизация.

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА, ДУХОВНИЦИ И ПРОСВЕТИТЕЛИ,

Бих искал, най-напред да поздравя всички Вас – представителите на българската култура, наука, образование и изкуство. Да изкажа благодарност към тези, които са избрали словото, науката, баграта и музиката за свое поприще, за това, че в трудния делник продължавате все така възрожденски да водите нас българите в света на знанието и духовността. Затова, че продължавате да крепите българщината, да съхранявате родния език и култура, да възпитавате поколенията след нас. Затова, че неуморно и с любов продължавате да засявате семена на мъдрост и дух в браздите на времето.

СКЪПИ МЛАДИ ХОРА,

Знанието не е химера, а благодат и дар – то се наследява, предава от поколение на поколение, натрупва се и се съхранява от човек на човек, от страница на страница. То ни дава уникалния шанс да сме различни и „с книжовността, таз сила нова съдбата си да променим“. Дава ни самочувствие и мощ и е най-сигурната инвестиция, която времето не обезценява.

Помнете, че всичко – и велико, и обикновено – започва от ученическия чин, от Аз, Буки, Веди, от пространството на духа. Помнете, че училището е дом на душата и затова завинаги ще бъде ваш дом!

Знайте, че вие сте част от една от най-древните от съществуващите днес културни нации на Европа – но не просто живи отломки от древна култура, а и градивни частици от бъдещето на човечеството. Бъдете непокорни, но разумни, бъдете нестандартни, но отговорни! Съхранете своето древно наследство от мъдрост и дух! Използвайте неговата сила, за да сбъдвате мечтите си! И нека то да осветява вашия път „към светли бъднини“!

НА МНОГАЯ ЛЕТА!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!