Начало Култура ПРАЗНИК НА ИЗПЯТАТА ПОЕЗИЯ В ГРАДСКИЯ ПАРК

ПРАЗНИК НА ИЗПЯТАТА ПОЕЗИЯ В ГРАДСКИЯ ПАРК

СПОДЕЛИ

Мария Бегова

Вторият концерт от програмата на Първата национална творческа среща на поети с китара се състоя на открито до малките фонтани в Градския парк в събота от 11, 00 часа.

Събитието е организирано от НЧ“Виделина – 1865“ и група ентусиасти. В него се включиха бардовете Виктор Макаров, дует „Келтик“ – Геновева Цандева и Бойчо Иванов, Михаил Гроздев, Пени Ставрева, Пламен Сивов, Зорница Попова, Румен Спасов, Татяна Йотов, Теодора Станчева. Изненада бяха груповите изпълнения на обичани и популярни песни, в които и публиката припяваше. Имаше и специални поздрави за новата учебна и творческа година на читалището, към организаторите в лицето на НЧ “Виделина“, които наистина не пожалиха сили, време и ентусиазъм тази среща да се състои. С музикален поздрав и сърдечни ръкопляскания честитихме годишнината от сватбата на семейство Павлинка и Иван Должеви и всички с името Вяра, Надежда, Любов и София.

Финален акцент на концерта беше изпълнението на панагюреца Стоил Атанасов, ръководител на школата по китара при НЧ“Виделина – 1865“. Той изпя три песни, които е композирал по стихове на Димитър Стефанов – Дънеков, дълбоко свързан с Панагюрище поет и писател.

Наистина беше празник. Имаше настроение, песни, автографи, снимки, прегръдки и ръкопляскания. Беше топло и слънчево, беше приятелско. Трите часа минаха неусетно. Разделихме се с обещание да се видим пак. После заваля. Приемаме, че ще ни върви по вода и ще успеем да превърнем тази среща в традиционен фестивал на изпятата поезия или, както е модерно да се нарича бардфест. За това са нужни три неща: традициите и организационният опит на читалищните дейци в този вид дейност, морална и финансовата подкрепа и спомоществувателство и най-важното – публика – обичаща музиката, ентусиазирана, и вдъхновена. Градът ни има възможност и сили към фестивалната си слава да добави още един щрих – национална, а защо не и международна среща на поетите с китара. На Панагюрище ще му отива.