Начало Култура Празници в Бъта и Панагюрски колонии в днешната събота

Празници в Бъта и Панагюрски колонии в днешната събота

30
0
СПОДЕЛИ

Две са местата, които можете да посетите днес, ако искате да се разходите и забавлявате, без да се налага да изминавате десетки километри.

640_5549611a0bf91a5ff6c0d31a89aa435eПразник на Шарената сол ще се проведе днес, за трета поредна година, в панагюрското село Бъта. Организатори на събитието са Народно читалище “Никола Йонково Вапцаров – 1927” и Кметство село Бъта. Празникът се финансира от Община Панагюрище.

Тази година в празника ще се включат гости и участници от общини те на област Пазарджик – Белово, Брацигово, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Септември и Стрелча. Двадесет са потвърдилите участие  фолклорни самодейни състави, от Баня, Белово, Динката, Дюлево, Исперихово, Лесичово, Поибрене, Попинци, Смилец и Свобода.

По време на празника ще бъде проведен конкурс в категориите “най-вкусна и красиво поднесена шарена сол”, “най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие” и “най-красиво подредена маса”. Богатите маси, пълни с ястия и шарена сол ще бъдат оценявани от жури с председател  Иван Петришки – управител на механа “Старата къща” в град Панагюрище и  членове: Мария Петришка – управител на “Джуджевата къща” и Пенка Маркова – готвач на “Асарел-Медет” АД.

Богата фолклорна програма ще съпътства конкурса.

 05_bigПо традиция предпоследната събота от месец август празникът си ще отбележи и село Панагюрски колонии. Мястото, както обичайно, е поляната в центъра на селото. Ще бъде осветен и раздаден традиционният курбан за здраве. Домакините са подготвили богата програма с участието на талантливи и гласовити възпитаници на музикалния педагог Нона Немигенчева, танцова формация „Нова“ с художествен ръководител Мария Бензарова и  концерт на Николай Славеев.

nikolai-slaveev