Начало Общество Преди Никулден в панагюрските магазини: Шаранът около 5.50, скумрията – 3.50 лв

Преди Никулден в панагюрските магазини: Шаранът около 5.50, скумрията – 3.50 лв

47
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

Наближава Никулден. Пъстърва, скумрия, ципура, шаран и разнообразие от морски дарове примамват клиентите.
В местните магазини цената на шарана е около 5,50 лева. Пъстървата е с цена около 10 лева. Част от клиентите смятат, че е скъпо за техния джоб и не са сигурни, че ще могат да си позволят. Поради тази причина кварталните магазини предлагат скумрия на промоция за 3,59 лева за килограм.

sharanyt
Според специалисти рибата не трябва да има белези от наранявания, които могат да ни наведат на съмнения за евентуално не добро качество.
За да се разпознае качествената риба, хората трябва да обръщат внимание на очите на рибата, които трябва да бъдат ясни и бистри и също така не бива да има следи от наранявания и люспите не бива да падат лесно, когато човек ги докосне.
Друго важно нещо е и това, че люспите трябва да бъдат лъскави и блестящи.
Когато потребителят погледне под хрилете на рибата, от долната им страна, трябва да бъде червено.

Според поверието, когато чистите рибата трябва да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, защото можете да се разболеете и умрете. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

Ако все още не сте избрали подходяща рецепта за празника, екипът на PIA news Ви предлага да приготвите за своите близки традиционен никулденски шаран, облечен в тесто

Рецептата

sharan1 по-голям шаран (около 2.5 кг.) се изчиства, посолява се и се натрива отвътре и отвън с лимонов сок, черен пипер и индийско орехче. Оставя се поне един час на хладно, за да поеме миризмата на подправките.
През това време се приготвя плънката: 4-5 средно големи глави лук се нарязват на кръгчета, прибавят се 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно и 2-3 домата, обелени и настъргани. Всичко в равни части се задушава в мазнина 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавя се 1 чаена чаша по-едро нарязани орехи, черен пипер, индийско орехче, босилек и се отстранява от огъня. Като поизстине, се добавят 2 супени лъжици галета. Напълва се шаранът и се зашива. Обилно се намазва с мазнина и се поръсва с черен пипер.
От 1 чаена чаша вода, щипка сол и брашно се приготвя тесто, в което се завива рибата, като под и върху нея се нареждат кръгчета лимон и домати. Тестото се украсява с вилица или нож така, че да наподобява люспи (или отделни ленти от него се налепват върху кората). Маже се с 1 жълтък, разбит в малко вода, и се пече в намаслена тава в предварително загрята фурна около 40 минути.