Начало Общество Предлагат такса от 1500 лв. за номер на кола с 4 еднакви...

Предлагат такса от 1500 лв. за номер на кола с 4 еднакви цифри

СПОДЕЛИ

Подготвят се промени за таксите за регистрация на автомобили, съобщава Дарик. Проект на изменения на Тарифа 4 за таксите, които се събират от МВР, е публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации.

Според предложенията някои от таксите, които се заплащат за услуги, извършвани от органите на МВР,  ще се преразгледат и обединят, като ще се образува нова такса. Понастоящем липсата на единни такси, които да включват такси за няколко услуги, води до плащане за различните услуги на няколко гишета, както и на отделни такси за обслужващите банки. Чрез определяне на единни такси за услуги, свързани с регистрация на превозни средства, ще се създаде улеснение за хората и бизнеса за плащането на тези такси и чрез ПОС терминални устройства, се казва в мотивите.

Промените определят единни такси за няколко услуги – за първоначална регистрация, за промяна в регистрацията на превозно средство със смяна на табели с регистрационен номер и за възстановяване регистрацията на превозно средство с прекратена регистрация. За автомобили те ще са 35 лева, за ремаркета и полуремаркета – 30 лв., за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни МПС – 28 лв.

За издаване на транзитни или временни табели с регистрационен номер се предвижда определяне на единна таксата от 25 лв. за автомобили, за ремаркета и полуремаркета – 20 лв., а за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни моторни превозни средства – 15 лв.

За промяна в регистрацията на пътно превозно средство без смяна на табели с регистрационен номер ще се заплаща 20 лв., гласят промените. Издаване на разрешение за временно движение без смяна на табели ще е 10 лв. Толкова ще струва и трета табела за багажници за превоз на товари.

За право на ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри в поредния номер се предвижда таксата да се увеличи на 1500 лв. За право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от цифри „аа-вв”; „ав-ва”; „ав-ав”, където „а” и „в” са различни числа от „0” до „9” и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание извън посочените случаи се предвижда таксата да стане 300 лв. За право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание таксата остава 7000 лв. (Сега таксите за това са съответно 1000 лв., 30 до 50 лв. и 7000 лв.)

Чрез предложеното увеличаване на размерите на двете такси се осигурява провеждането на политики в особено важна област на държавен и обществен интерес, каквато е общественият ред в страната, се казва мотивите. Това се налага, защото предлаганите услуги са специални, търсенето на табели с такива регистрационни номера е засилено, а същевременно възможният брой на този вид номера за регистрация на моторни превозни средства е много ограничен. С поскъпването се цели ограничаване на търсенето.

Предвижда се отпадане на таксата от 2 лв., която се плаща при подаване на молба за промяна на местоотчета на водача или кандидат-водача. Промяната на местоотчета ще се извършва, като документите ще се изпращат служебно по електронен път.

Планира се отпадането на таксата за изготвяне на писмено становище по проекти за стандарти, свързани с организирането на движението по пътищата, която е 300 лв.

По-висока такса се предвижда за издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на автомобил – 12 лв.

Всички промени в Тарифа 4 могат да бъдат видени на Портала за обществено обсъждане. Измененията ще бъдат на страницата за обществени консултации до 16 март.