Начало Здраве Предложение: Личните лекари да дават до 7 дни болнични

Предложение: Личните лекари да дават до 7 дни болнични

СПОДЕЛИ
гръден хирург

Личните лекари ще могат да дават до 7 дни болничен

Личните лекари ще могат да дават до 7 дни болничен. Това предлага правителството като мярка за справяне с фалшивите болнични. Освен това, по границите ще ни проверяват дали когато излизаме от страната не се водим в болнични. Предлаганите мерки са част от приетия от правителството анализ за причините за увеличаване на броя на болничните и неизплащаните средства, съобщи БНР.

Предлага се още, ако втора лекарска комисия докаже, че съответният човек не е действително болен, болничният да се отмени, а лекарят, който го е издал, да бъде санкциониран.

Друго предложение е да се намали допустимият срок на болнични, издавани от лекарска комисия, от 30 на 20 дни, а този от джипито да е седем вместо досегашните 14 дни без прекъсване като в рамките на годината личният лекар ще има лимит от болнични дни за едно лице не повече от 20.

За бизнеса се предлага, ако има сключен договор с лечебно заведение, да може да изпраща на повторен преглед болния в него, ако се съмнява за злоупотреба.

Освен това се предлага граничните служби да имат достъп до регистъра на болничните и при излизане от страната да правят проверки, като подават информация към НОИ, ако човекът в момента е в болнични.

Правителството даде срок от един месец, в който предложенията да се обсъждат с бизнеса и синдикатите.

Припомняме, че миналата година управляващите решиха да се съобразят с исканията на бизнеса и предложиха първите три дни от болничните да са за сметка на работещите. Мярката беше предложена, за да облекчи работодателите и да спре злоупортебите с болнични листове. Това доведе до обществено напрежение и протеси на синдикатите. Впоследствие кабинетът се отказа от идеята и обяви, че ще разработи друг механизъм за ограничаване на измамите с болнични. Скандалът около изплащането на болничните бе една от причините за оставката на социалния министър Бисер Петков.