Начало Общество Предпазните маски свършиха и в България

Предпазните маски свършиха и в България

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Те идват от Китай, и на нас ни трябват – вдигат рамене аптекари, които нямат представа кога отново ще има доставка

Маските у нас са свършили – и в аптеките, и в складовете няма нито хирургически, нито с филтър.

Маските с филтър, които големи аптеки заредиха покрай честото завишаване на нивото на фини прахови частици, се изчерпали покрай страха от смъртоносния коронавирус. В най-големите е имало филтърни до преди около седмица и половина. В момента са останали само детски и те са в минимални количества.

„Всички маски идват от Китай. Чакаме там да се поуспокоят нещата с коронавируса“ – така аптекарите отговарят на въпроса кога очакват доставка. Вдигат рамене и споделят, че и те биха искали да получат информация, но никой не им дава такава. Казват още, че самите те, заради работата си в аптеката, имат нужда от маски, но такива просто няма.

И докато хората у нас купуват превантивно маски – все пак страната ни не е сред засегнатите от Covid-19, проблемът с липсата на маски в болниците е остър.

Предпазни медицински маски няма, потвърди Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Нещата се влошават. Няма доставки. Идваха някакви малки количества, но почти не достигнаха до аптечната мрежа, тъй като бяха насочени към болниците„, каза той.

Недостигът, разбира се, веднага се отразява и на цената. Преди десетина дни цената им била 40 ст. Днес – когато наше запитване към вносителите на тези медицински изделия установи, че маските на пазара са на практика изчерпани – в една от фирмите, където все още имаха някакъв запас, цената им варираше между 48 и 60 ст. с ДДС.