Начало Интервюта Председателят на Мото клуб „Железни братя“ Янко Елкин за предстоящия сезон

Председателят на Мото клуб „Железни братя“ Янко Елкин за предстоящия сезон

СПОДЕЛИ

Зимата се пропуква, пролетта неумолимо наближава, а във въздуха вече се носи аромат на …бензин,а рокерите стягат моторите. Месец преди официално да посрещнем пролетта разговарям с председателя на местния мото клуб „Железни братя” Янко Елкин.

qnkoЗдравей, Янко! Бих искала да ти задам няколко въпроса във връзка с наближаващия нов сезон.

Здрасти на теб и читателите на ПИА!  И… да, разбира се, готов съм да отговоря на няколко въпроса.

 Времето започва да се затопля, подготвяте ли се за новия сезон?

Да полека лека времето започва да се затопля и ние, като мечки, заспали зимен сън, започваме да се събуждаме. Повечето от нас като дойдат първите топли дни започват в последния момент да подготвят моторите си за сезона. Кой се сеща, че цяла зима е отлагал нови амортисьори  да си купи, друг бърза облегалка за мотора да си вземе, трети все още не е сглобил мотора след основен ремонт, тъй като цяла зима го е отлагал и, знаеш ли, в това нетърпение за каране се крие една страхотна тръпка . Цяла зима чакаш времето да се затопли, за да можеш пак да усетиш това удоволствие от карането на мотор, което през зимата е само спомен от хубави моменти.

Тази година смятате ли пак да правите откриване на мото сезона в Панагюрище?

Да, и тази година смятаме на 22 март да се съберем и да отидем до Бачковския манастир, за да запалим по една свещ за безаварийни километри, както ще направят и една голяма част от мотористите в България. След това на следващата седмица, на 2 април, смятаме да открием мото сезона и в Панагюрище. Всеки, който желае, е добре дошъл и на двете мероприятия с нас.

Само в това ли е идеята за откриването на мото сезона?

Всъщност това е една от идеите. Първите откривания на сезона са започнали да се организират с цел да могат да видят и да усетят новите мотористи световния метод на дисциплина и груповото каране на мотоциклети. Ние смятаме, че този метод, по който караме и ние, ако се спазва, крие разковничето на спасяването на човешки животи от войната, която се води по пътищата ни.

qnko1Ще организирате ли тази година мото събор?

Да, разбира се. Националният мото събор, който тази година ще бъде за шеста поредна година и вече се е наложил като традиционен, смятаме, че се нарежда сред  най-големите събития за нашия град. На него имаме присъствие от цяла България, а в някой случаи и от близките държави. Естествено  присъстват и много местни хора, които искат да се насладят на хубавите мотори и на незабравимото шоу и игри, организирани за самия мото събор.

Стараем се организирания от нас Национален мото събор да бъде като празник за хората от града ни, което за момента постигаме. Винаги си казваме, че можем и по-добре да се справим и всяка година се стараем повече и повече. Това е събитие, което според нас е добре да го има, тъй като случващите се забавления и игри  на него е невъзможно да се видят на други местни мероприятия, а и оставят дълъг приятен спомен на присъстващите на него гости. Постоянно хората от града ни питат „Тази година ще правите ли пак мото събор?” и ни казват „Ако правите, пак ще дойдем.“ Това е една от основните причина поради която се стараем всяка година за осъществяването му.

Искам да ти задам един въпрос който ще бъде интересен за мен и читателите ни. Това ли са в общи линии нещата с които се занимава мото клубът ви през годината? Пътувания за откриване на сезона и пътувания по мото събори през годината.

Ами съвсем не е това. Това е една малка част от нещата които се случват през годината. Организираме и обиколка на нашите Родопи която смятаме да се проведе от 5 до 8 май. Очакваме към нашата обиколка да се присъединят още много мотористи.

Също така, да не забравяме че нашата регистрация в съда е като Мотоциклетен спортен клуб и като цяло имаме много изяви през годината и там.

За втора поредна година, през 2015 година с наша подкрепа, както и с подкрепата и на други мотоциклетни спортни клубове, се проведе в България кръг от международно състезание по Стънт, това е атрактивно каране на мотор, който се проведе във Велико Търново и главни домакини бяха местният мото клуб Стънт Тийм Хазард.  А главен организатор на Стънт състезанията в различните държави е Руската Мотоциклетна Федерация. Наградния фонд беше на обща стойност 10 000 долара. Това не включваше необходимите финанси за организация, които не бяха и те никак малко. Тази година пак се правят преговори с Руските ни братя България да бъде домакин за трета поредна година и имаме големи шансове това да се случи пак във Велико Търново, тъй като през изминалите две години представянето беше наистина на ниво.

През изминалата година нашият Мотоциклетен Спортен клуб участвайки в състезанията с мотоциклети на 400 метра на някои от кръговете успя да се класира на второ и трето място. За съжаление конкуренцията е убийствено силна с добре финансирани мотоциклети, които имат нитро системи, чипове и т.н. Нашите състезатели от клуба ни успяват единствено да стигнат до тези първи позиции в класациите на част от кръговете, благодарение на добрата им техника и усилени тренировки. Работим по въпроса за комбиниране уменията им с конкурентни на състезанията мотоциклети, което неимоверно ще доведе до  много големи успехи.

Също така от тази година работим по въпроса за подготвянето на бъдещ състезател по мото крос състезанията организирани от Българската Федерация по Мотокрос. Евентуално се надяваме този човек да  бъде нашата надежда за сезон 2017г.

Имаме и още няколко неща които сме замислили и са свързани със спортните ни изяви, но за сега смятам да ги запазя в тайна.

Вярно ли е че ти си и председател и на Българската мотоциклетна асоциация?

Да вярно е! Като председател и на Българската мотоциклетна асоциация, едно от нещата върху което  работим главно е начините за намаляване на пътните произшествия с мотоциклети, спазване на ред и дисциплина на групови карания по пътя взаимствани от световните правила за каране на мотоциклети и други варианти и подходи за намаляване на смъртността по пътищата.

qnko2