Начало Култура Представиха финансираните проекти на местните творци

Представиха финансираните проекти на местните творци

СПОДЕЛИ

templates/piavariant5/css/editor.css">

В камерната зала на Театър-дом паметник бяха представени авторите и изданията,  одобрени и финансирани от община Панагюрище, по Проект за финансиране на творчески проекти на местни творци и проекти в областта на изкуството и културата. Инициативата под надслов „Панагюрище – духовност и творчество в едно” се състоя на 30 януари. Културната вечер откри Магдалена Македонска – гл. експерт по „Култура и вероизповедания” на общината. Тя прочете и писма, изпратени по повод творческата среща, от името на членовете на журито, които не бяха сред присъстващите. В написаното те бяха изказали своята подкрепа към този проект и изразили своето задоволство от всички одобрени творчески проекти.

Инициативата за финансиране на местни творци стартира през 2009 година по предложение на Томи Наплатанов, припомни г-жа Македонска,  след което водещият на вечерта Стефан Рапонджиев – директор на Градска библиотека „Стоян Дринов”, представи накратко всеки един творец, присъствал на вечерта и неговите реализирани вече издания. На всеки беше дадена възможност да каже по няколко думи за себе си и издадените си книги, както и  да прочете по нещичко от тях.

Така в срещата-разговор се включиха познатите ни културни деятели Димитър Дънеков – председател на литературния клуб „Богдан Овесянин”, поетесите Дидка Гемиджиева , Дарина Дечева,  Тони Лунгарска, хумористът Нено Стойковски, Влади Натов,   панагюрците Кръстьо Раленков и Венета Архангелова, живеещи в Пловдив, Магдалена Годжевъргова и Никола Поибренски от с. Оборище.

Срещата завърши със скромен коктейл, на който с по чаша вино творците си пожелаха нови творчески успехи.

Мария Перфанова