Начало Култура Представиха „Римско монетно съкровище от село Попинци, община Панагюрище (I-III в.)”.

Представиха „Римско монетно съкровище от село Попинци, община Панагюрище (I-III в.)”.

СПОДЕЛИ

Вчера, 23.01.2020 г., в Исторически музей – Панагюрище, се представи книгата „Римско монетно съкровище от село Попинци, община Панагюрище (I-III в.)”.

Тя беше представена от авторите Васил Кацаров, археолог в музея, д-р Върбин Върбанов, археолог в РИМ-Русе и гл. асистент д-р Бойка Златева, СУ „Св. Климент Охридски”. Приветствени думи към присъстващите отправи директорът на музейната институция доц. д-р Атанас Шопов. Сред гостите бяха наследници на Минко Галчев, който случайно попада на тази колективна сребърна находка през 1957 г.

Книгата се финансира от Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.

Настоящият нумизматичен каталог представя една практика при проучването, изследването и публикуването на културни ценности от фонда на Исторически музей-Панагюрище. Чрез него изследователите и публиката имат възможността да се запознаят с римската монетна находка и нейното специфично значение.

Колекцията съдържа сребърни монети от 18 императори и 12 императрици от периода средата на I в. до средата на III в. Находката е част от една огромна цивилизация, свързваща хора и места, процеси и събития от социално – икономическата, политическата и духовна обстановка в историята на стария свят.

Текст и снимки: фейсбук страницата на Исторически музей Панагюрище