Начало Култура Представят първото фототипно издание на „История славянобългарская“

Представят първото фототипно издание на „История славянобългарская“

СПОДЕЛИ

istoriq_slavqnobulgarskaЧестването на 250-годишнината от написването на История славянобългарская от Паисий Хилендарски е част от официалния календар на световни културни събития, одобрен на ХХXVІ сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

Във връзка с честването на 250 години от написването на „История славянобългарская“, Клуб „Сороптимист Интернешънъл Старинен Пловдив“ инициира отпечатването на ПЪРВОТО  ФОТОТИПНО  издание на академично т.нар. Втора Харитонова преправка на „История славянобългарская“ Чирпан 1831г. Идеята е подкрепена от клуб „София- Бояна“ , клуб „София-Витоша“ и от целия български съюз на „Сороптимист Интернационал“

Изданието ще бъде представено на 19 май в 17:30 часа в Градския исторически музей в Панагюрище.

„Сороптимист Интернешънъл“  подкрепя проекти и каузи, свързани с популяризирането и съхраняването на нравствените ценности в обществения живот, в социалната сфера, в образованието. Организацията ни се бори за зачитане на човешките права на всички хора.

Проектът е насочен към опазване и разпространяване на нематериалното културно наследство, чрез него ще се съхрани и разпространи важна част от историческото развитие на народите в Югоизточна Европа ще се популяризира културно-историческото наследство на българската нация като неразделна част от духовните достижения на човечеството. Книги се даряват и ще бъдат дарявани на университети, в които се изучава българистика; на българските културни центрове по света.

Инициативата е подкрепена от  г-жа Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО.

В духа на възрожденската традиция изданието е общо дело на съмишленици и спомоществователи. Спомоществователите са представени в списък в книгата.

Книгата вече е дарена на:

  1. Библиотека на манастир „Св. Георги Зограф“, Атон
  2. Библиотека на Съвета на Европа
  3. Общата библиотека на университета в Страсбург
  4. Библиотека на град Страсбург
  5. Библиотека на Московски държавен университет
  6. Библиотека на Санкт-Петербургски държавен университет
  7. Дом Витгенщайн – Виена

Предстои да се изпратят дарения на библиотеките университети в България.