Начало Общество Преизбраха Боян Ангелов за председател на СБП

Преизбраха Боян Ангелов за председател на СБП

СПОДЕЛИ

boyan_angelov_s_nagradata-360x473

На отчетно-изборното събрание на Съюза на българските писатели на 19 ноември творците на художественото слово гласуваха доверие на досегашния председател, поета Боян Ангелов, като го преизбраха на поста, съобщи дума.бг.

В изказванията от трибуната и в разговорите в кулоарите преобладаваше мнението, че на новия стар председател трябва да му бъде дадена възможност и време да осъществи идеите си, с които бе избран на този пост преди две години и половина, след смъртта на Николай Петев.

Боян Ангелов получи изключително голям кредит на доверие, като за него гласуваха 259 писатели. Конкурентът му за този пост Йордан Каменов събра едва 12 гласа.

Преизбраният председател спечели симпатиите с водената от него досега толерантна и етична политика, защитаваща интересите на творците в днешното грубо и бездуховно време, със стремежите за прозрачност и подобряване на финансовото състояние на съюза, с призивите за активен диалог с другите писатели и писателски сдружения и за възстановяване на връзките с държавните институции, с борбата за отстояване на националното ни самосъзнание и българщината.

В Управителния съвет на съюза трябваше да бъдат избрани 13 членове. От предложените 45 души необходимия брой гласове обаче събраха само трима – Надя Попова, Благовеста Касабова и Иван Есенски. Останалите ще бъдат определени на ново събрание. За сметка на това контролно-ревизионната комисия бе избрана в пълен състав, като в нея влязоха Атанас Звездинов, Петър Андасаров и Николай Дойнов.