Начало Общество Пригответе си около 200 лева за подготовка на ученика за старта на...

Пригответе си около 200 лева за подготовка на ученика за старта на учебната година

102
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

uchenik

Остават броени дни до първия учебен звънец. Репортер на ПИА направи проверка в местните книжарници колко ще струва подготовката на ученика за старта на учебната година.

tetradki

По думите на специалистите повечето родители пазаруват по списък. Огромно изобилие от тетрадки се предлага в момента на пазара. В зависимост от размера и броя листа цената им варира от 20-40ст. до няколко лева. Учебниците за началните класове са безплатни, но за по-горните е необходимо да си приготвите не по-малко от 150 лева за пълен комплект. Ако ги намерите втора употреба, може да ги купите и на половин цена, а понякога и за по-малко.

ranica

Цените на раниците също варират в широки граници – най-евтините се намират от 10 до 20 лв., като освен цената и качеството им също е ниско. Има и скъпи раници, с анатомични гърбове или пък с колелца, които могат да надвишат 100 лева.

При избора на раница е много важно да обърнете внимание на размера – раницата трябва да обхваща разстоянието от раменете до талията, като върхът й не трябва да е по-висок от линията на раменете. Не бива да виси под кръста, защото това ще окаже влияние върху стойката и върху развитието на долните крайници. Друг важен фактор е теглото – когато раницата е пълна, тя не трябва да надвишава 10-12% от теглото на детето. В противен случай се претоварва гръбначния стълб и може да се получи изкривяване.

neseser

Блокчета за рисуване, линии, триъгълници, моливи, химикали, пластелини, пръчици за смятане, подвързии, етикети, несесер и прочие за първокласник излизат средно около 60-70 лева. Прогресивно с преминаването в по-горен клас и разходите за подготовката на един ученик се увеличават. Простите сметки показват, че сумата нараства до 80-90 лева.

Разбира се, за новата учебна година, учениците имат нужда и от нови дрехи, като и тук има избор за всеки вкус и джоб. Спортните екипи, които са задължителни за всеки ученик, тръгват от 15-20 лева нагоре, според марката и размера, и нямат горна граница. Маратонките са на цени от 15 до 25лв. Ако решите да закупите тениски, дънки, блузки и други дрешки за първокласника ще трябва да отделите още поне 40лв.

Не бива да се пропускат и някои други, дребни на пръв поглед, разходи. Това са например снимките за бележник и ученическа карта, или пък цветя за учителите. И докато снимките струват около 5 лв., то при цветята с пълна сила важи правилото „колкото повече-толкова повече”. Все още не се наблюдава увеличение при цените на букетите заради празника. Хубав букет може да намерите на цени 3-5 лв.

Като теглим чертата, сумата за подготовката на ученика излиза близо 200 лв.