Начало Общество Приключи информационната кампания на ЦОП „Зора” – „Вредят ли ни или помагат...

Приключи информационната кампания на ЦОП „Зора” – „Вредят ли ни или помагат смарт технологиите”

СПОДЕЛИ

dscn1858

В края на месец октомври и през месец ноември, в рамките на 4 седмици, екип от социални работници на Център за обществена подкрепа (ЦОП) „Зора” проведе в училищната мрежа на гр. Панагюрище информационна кампания „Вредят ли ни или помагат смарт технологиите”.

Кампанията бе предназначена за ученици от 10 до 18 годишна възраст и бе насочена към:

  • повишаване чувствителността към проблема пристрастяване и създаване на зависимост от употребата на смартфони, таблети, лаптопи и др.
  • повишаване нивото на информираност при учениците за вредите от неправилната ежедневната употреба на смарт-технологиите в психологически, емоционален, здравен и социален аспект.
  • превенция на инциденти от правене на „опасни селфита”, сред децата на възраст 10 – 18 г.
  • акцентиране и даване гласност на проблематиката.

Екипът на ЦОП подготви специално за кампанията информационна брошура по темата, презентационен материал „Вредят ли ни или помагат смарт-технологиите” и кратък документален филм, чрез които да се ангажира вниманието на подрастващите.

По време на кампанията бяха проведени 4 информационни срещи, информирани 87 ученика, както следва:

  • ОУ «20-ти Април» – 25.10.16г. – информирани 29 деца от 5 клас;
  • ОУ «проф. Марин Дринов» – 08.11.16г. – информирани 19 деца от 7 и 8 клас;
  • СУ ‘’Нешо Бончев’’ – 11.16г. – информирани 18 деца от 9 клас;
  • ПГИТМТ – 17.11.16г. – информирани 21 деца от 11 клас.

Един от основните изводи, които се наложиха като резултат от кампанията е, че провеждането на подобни кампании са приоритетни за децата на възраст 10 – 18 г. и оказват влияние върху промяната в разбиранията, нагласите и действията на младите хора за превенция на инциденти от правене на „опасни селфита” и популяризиране на подходите за противодействие на това явление, както и повишаване нивото на информираност при децата в училищна възраст за вредите, които нанася върху тях неправилната употреба на смарт технологиите в психологически, емоционален, здравен и социален аспект.