Начало Местна власт Приключиха публичните обсъждания на Бюджет`2016

Приключиха публичните обсъждания на Бюджет`2016

СПОДЕЛИ

DSC_1278В периода 24 ноември – 30 ноември 2015 година бяха проведени публични обсъждания на проекта на бюджет 2016 година по населени места в община Панагюрище. На срещите присъстваха кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки и неговите заместници г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, председателят на Общински съвет г-н Христо Калоянов, кметове на кметства, общински съветници, директор дирекция „Финансово-счетоводна дейност и бюджет“ в община Панагюрище г-жа Цветана Якова, главният експерт „Бюджет и ТРЗ“ в община Панагюрище г-жа Надя Дашева, служители на общинска администрация, представители на спортни клубове, организации, журналисти и жители на община Панагюрище.

В началото на всяка среща по населени места бе представена финансовата рамка на проекта на бюджета за 2016 година. Целта на бюджет 2016 е ефективно управление на бюджетните средства и общинската собственост с цел повишаване качеството и обхвата на предоставяните от Общината услуги. Проектът за бюджет 2016 година е балансиран при осъществен анализ на приходите и разходите за последните четири години, съгласно приоритетите, заложени в програмата за управление и стратегическия план за развитие на община Панагюрище. Рамката на общинския бюджет за 2016 година е с прогнозна стойност 14 622 354 лева, от които делегираните от държавни разходи приходи са в размер на 6 361 155 лева, а от местни приходи – 8 261 199 лева. Планираните разходи за делегирани държавни дейности са в размер на 6 361 155 лева, за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи са предвидени 454 231 лева, а за разходи за местни дейности – 7 806 968 лева. По време на обсъжданията бе дадена възможност на всички присъстващи да изкажат своето мнение и предложения по бюджета.

На обсъждането на бюджет 2016 година в село Поибрене присъстваха 45 човека. Предложения постъпиха по отношение на щатните бройки към дейност „Чистота“ в селото и ремонти дейности на сградата на читалището и минералната баня. Обсъден бе и въпросът за узаконяване на ромската махала в селото.

В село Оборище поискаха да бъде осигурена компютърна техника за нуждите на кметството. Предложения бяха отправени за извършване на ремонтни дейности на покрива на читалището, да се зачести периодичността на сметосъбирането и да се развие спорта в кметството.

В село Баня бяха поставени въпроси и предложения да се откупи при възможност сграда, собственост на БТК, да се предвидят повече средства за честване на 180 години от рождението на Поп Грую Бански, да се направи рехабилитация на паметника на Поп Грую Бански, да се разшири гробищния парк в село Баня. Дискутиран бе и въпросът за дърводобива.

На обсъждането в село Бъта присъстваха 16 човека. Питания и предложения постъпиха по отношение на инфраструктурата, средства за развитие на спорта и подмяна на кошчетата за смет в центъра на селото.

В село Попинци, в обсъждането на бюджет 2016 се включиха 53 човека. Те поставиха въпроси, касаещи отточната канализация на две от улиците в селото, инфраструктурата и ремонтни дейности на детската градина, автобусната спирка и читалището.

Жителите на село Елшица предложиха да бъде разгледана възможността за отдаване под наем на свободната общинска собственост в землището на селото. По време на обсъждането на бюджет 2016, присъстващите предложиха да бъдат отпуснати повече средства за дейност и участия на ансамбъла към читалището, а също така да се предвидят средства и за разширение на гробищния парк.

По време на обсъждането на бюджета в село Панагюрски колонии бяха поставени въпроси по отношение на ремонт и поддръжка на игрището на лагера на Панагюрски колонии, с цел ограничаване достъпа на автомобили и крос мотори, които нанасят щети на терена. В село Левски бе дискутиран въпросът за поетапна подмяна на водопровод на улица „Никола Антонов“. Предложения постъпиха за увеличаване средствата за благоустрояване на улица „Васил Маринов“ в селото и рехабилитация на пътя от село Левски до село Елшица.

На публичното обсъждане, провело се на 30 ноември 2015 година в сесийна зала в сградата на общинска администрация, граждански питания и предложения бяха изразени по отношение на събираемостта на местните данъци и такси и въпроси, касаещи инфраструктурата. Кметът Никола Белишки в заключение каза: „Днес ние сложихме началото на един добър диалог, който ще ни гарантира изработването на балансиран и качествен бюджет за 2016 година”. След като публичното обсъждане на проектобюджета вече приключи, предстои неговото детайлно разглеждане по комисии в Общински съвет.