Начало Общество Проф. д-р Лъчезар Цоцорков – Дарителят индустриалец

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков – Дарителят индустриалец

708
7
СПОДЕЛИ

Новото панагюрско съкровище. Така наричат модерната болница в града, която бе открита преди дни благодарение на основния инвеститор „Асарел-Медет” и проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Болница, музей, плувен басейн, спортна зала… Списъкът с инвестиции в родния Панагюрище е дълъг. Цоцорков помага като меценат и на най-различни родолюбиви български каузи и дейности в страната.

Mr.L.Tsotsorkov

Едно е сигурно. Направеното от Лъчезар Цоцорков за Панагюрище и региона ще остане след него и със сигурност ще говори на следващите поколения повече от хиляди думи. При откриването на супермодерната болница с негово участие преди дни кметът на Панагюрище Никола Белишки обяви, че „това е знаков ден за града, а проф. д-р Лъчезар Цоцорков показа, че възрожденският дух и традициите на дарителството са още живи”. За традициите и дарителството на Цоцорков може да се напише книга. Показателно за мащабите му е признанието на директора на НИМ Божидар Димитров, който казва: „Когато с голямо притеснение му поисках още злато за изработка на короните на българските царе и царици, само попита какво количество ни е нужно.”

За наградите и признанията, получени от Лъчезар Цоцорков, също може да се напише книга.

Най-„пресните” награди от 2016 г. са „Инвеститор на годината” за 2015 г. за „Асарел-Медет” и „Асарел Панагюрище Здраве” – голямата награда от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерството на икономиката за инвеститор първи клас.

В началото на юни Лъчезар Цоцорков като председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД получи голямата награда на КРИБ за цялостен принос в развитието на българската икономика.

Снимка: Михаил Кършовски, Илияна Кирилова
Снимка: Михаил Кършовски, Илияна Кирилова

За биографията на Лъчезар Цоцорков може да се напише не една, а няколко книги. Роден е в Панагюрище през 1945 г. Завършил е средното си образование в гимназия в града, а висше – в Техническия университет /Висшия машинно-електротехнически институт/ в София със специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини”. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония.

Постъпва на работа в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителния комплекс „Медет” през 1971 г. като стипендиант на предприятието, за да стигне до изпълнителен директор на „Асарел-Медет” ЕАД през 1991 г. През 1998 г. заедно с 2756 свои колеги от предприятието основава инвестиционното дружество „Асарел Инвест” АД, в което по-късно мажоритарен дял придобива австрийската компания „Фьост Алпине Интертрейдинг” чрез дъщерната си компания ФА „Копър инвест”. Дружеството „Асарел Инвест”АД в конкуренция с известна чуждестранна компания от бранша печели търга за приватизация на 75% от капитала на „Асарел-Медет”ЕАД през 1999 г.

Лъчезар Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като от 1991 г. досега е преизбиран за неин председател. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години.

От 1992 до 2012 г. е член на УС на Българската стопанска камара, член е на съвета на директорите на Атлантическия клуб. Участва активно в подпомагането и развитието на читалищното дело, спорта и туризма в община Панагюрище.

Член е на Международния организационен комитет на световния минен конгрес във Варшава. Участва в управителните съвети на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на Българския национален минен комитет от 1994 г. Издава книга по фирмено управление и защитава докторска дисертация пред Висшата атестационна комисия на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси” през 2000 г. От 2014 г. е почетен професор на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски”. Изнася лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ „Свети Иван Рилски” и Нов български университет.

В едно от последните си интервюта на въпрос дали е останала мечта, която все още не е реализирал, Цоцорков казва: „Мечтая хората да са щастливи тук и да не напускат България.”

Награда след награда

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД – най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище и Пазарджишка област. Носител е на най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ I степен, както и на приза „Мениджър на годината“ 2009. Почетен гражданин на Панагюрище и на Стрелча, дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната. Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век” от Министерството на културата.

IMG_1055 - Географски южен полюс (1)

Единственият българин, стъпил на Северния и Южния полюс

Лъчезар Цоцорков е единственият българин, чийто крак е стъпвал и на Северния, и на Южния полюс. Учен, професор по геология, пътешественик, голям българин, последовател на родолюбивото дело на братя Евлоги и Христо Георгиеви.

Проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския антарктически институт

Един от последните мохикани

Един от последните мохикани и истински възрожденци. Преди дни откриха последното му творение – свръхмодерна многопрофилна болница с 4 апаратури без аналог в региона. Пожелавам на всеки да остави нещо значимо след себе си. Истинското изпитание е да имаш и да се самоограничиш, за да мислиш и за другите.

Илиян Василев, посланик на България в Русия (2000-2006 г.)

Бизнесмен от възрожденски тип

Лъчезар Цоцорков е като онези бизнесмени от Възраждането, които изградиха България и цялата духовна, културна и образователна инфраструктура – църкви, училища, манастири, през XIX век. Той дарява пари за култура и за родния си град, където изгради подземен музей по всички изисквания, за да съхранява за два месеца годишно Панагюрското златно съкровище.

Проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей

Човекът „Асарел”

Човекът „Асарел”. Всичко, което е днес тази компания се дължи на него, защото успя не само да я запази, но и да я развие и да я превърне в печеливша. Човек с невероятен хъс за работа, новатор и ръководител, който гледа далеч в бъдещето. Благодарение на всичко това малък град като Панагюрище може да се похвали с една от най-модерните болници у нас и със зала бижу.

Проф. д-р инж. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет-София

Източник: Николай Спасов, в-к „Труд“

7 КОМЕНТАРА

 1. Цоцорков ще го запомним и с това ,че 80-те години беше Комсомолски секретар и всяка сутрин бягаше пред съвета да каже Добро утро на Нено Финджеков . И от тогава до ден днешен БКП , СДС , НДСВ , БСП и за сега ГЕРБ .
  0  0
 2. Добра че в гр.Панагюрище има ФСМП /т. нар. Бърза Помощ/, линейките на която да извозват всички имащи нужда от компетентна и адекватна медицинска помощ, към Пазарджик, Пловдив и други големи градове с адекватни медицински заведения.

  Болницата наистина е страхотна.
  Инвестицията умопомрачителна.
  НО!!!!!!!
  Всичко това е поверено в ръцете и се управлява от бездарници и безхаберници и т. н.
  Хайде да ги попитаме:
  1. Колко отделения работят в болницата?
  2. Колко раждания има в болницата от 01.01.2016 год.?
  3. Болницата има ли договор с РЗОК?
  4.

  Спирам да питам.

  Милиони поверени в ръцете на бездарници.
  0  0
 3. Г-н Цоцорков, е феномен за България. Твърде много амбициран за публично признание и то на твърде висока цена. Резултатът от такава амбиция би бил високо ефективен за обществената среда в която живее, ако обаче бе заобиколен от високо отговорни знаещи и ерудирани съветници.За съжаление, около него има твърде много клакьори, които с ниски поклони и откъслечни често неправдоподобни ласкателства, го въвеждат в заблуждение – резултат водещ до неефективност в всичко предварително замислено но некачествено изпълнено. Във всички „Европейски“ проекти, участието на г-н Цоцорков е видимо и значимо. Но ….:
  1. Здравеопазването е комплекс от технологично свързани процеси – ДИАГНОСТИКА; ЛЕЧЕНИЕ;ВъЗСТАНОВЯВАНЕ. Какво става с балнеолечението в с. Баня? В това село има минерални извори (за съжаление, към момента замърсени /резултат от миннодобивната дейност/). Климатичните дадености на селото, го определят като жизнено важен обект за релаксация и здравно възстановяване;
  2. Екологията в Района – Замърсена /резултат от миннодобивната дейност/ р. Луда Яна (от вливащата Банска Луда Яна), лишаваща земеделските стопани от ползването на водите за мелиорация;
  3. Проекта за подмяна на абонатната мрежа в град Панагюрище (на стойност около 50 млн. лева)подаващ не питейна, а промишлена вода и то на висока цена;
  4. Причина, за неизползването на разработен и утвърден Мнофункционален План за стопанисване на гората на територията на община Панагюрище;
  5. Безконролно извършване на не ефективни възстановителни лесотехнически мероприятия, които са задължителни за миннодобивното производство. (При разкривката, се изсичат гори, които след изземване на рудното тяло би следвало да бъдат възстановени. Възстановяването се извършва с приемо предавателен Протокол).
  Подземните богатства са изключително публична държавна собственост. Екслоатацията върху тези богатства се извършва чрез Концесия. Държавата разработва методика за определяне стойността на Концесията, и следва да контролира както какво се извлича, така и какво се заплаща. Г-н Цоцорков, все пак нещо предоставя, (ограничено и некачествено – съобразно с вложените средства)липсва обаче засилен държавен и граждански контрол (в момента такава е картината – докато всеки се кланя на парите, ще командва този, който ги дава). Няма лоши управници, има некомпетентни клакьори и ласкатели ползвани като съветници!
  0  0