Начало Бизнес Проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще вземе участие в четвъртото издание на Европейския...

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще вземе участие в четвъртото издание на Европейския минен бизнес форум

СПОДЕЛИ

14199294_608605322651463_6564575473771578351_n

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие 4-тото поредно издание на Европейския минен бизнес форум /ЕМБФ/, съобщиха от Българската минно-геоложка камара.
Събитието ще се състои на 13 септември в хотел „Хилтън“ в София. Организатори са Българската минно-геоложка камара, Министерство на енергетиката и Европейската асоциация на минните индустрии (Евромин).
На форума е поканена и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Ще бъде обсъдена ролята на минерално-суровинната индустрия, както и възможностите за насърчаване на конкурентоспособността на националната икономика, устойчивото развитие на индустрията и мерките за опазване на околната среда през целия период на опериране на находищата у нас.
В София се очаква да пристигне Флор Пулидо, заместник-ръководител на Дирекция „Ресурсна ефективност и суровини“ в Европейската комисия, и да изнесе презентация в панел „Хоризонт 2020. Възможности. Европейско партньорство за иновации“.
Възможностите за финансиране на иновационни проекти в бранша ще бъдат представени от Кшиштоф Кубацки, директор на Координационния център за Централна и Източна Европа на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИИТ, EIT).
Европейската перспектива за устойчиво развитие на минната индустрия ще бъде представена от Йоханес Дрийлсма, заместник-директор на Евромин. Той ще засегне въпроси, свързани с реиндустриализацията на Европаи иновационното и технологично обновяване на бранша.
Бизнес фокусът в програмата ще бъде споделен от водещи визионери на българската минерално-суровинна индустрия. Сред тях се открояват имената на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на УС и на БМГК и председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД, проф. д.т.н. Николай Вълканов, заместник-председател на УС на БМГК и председател на Съвета на директорите на „Минстрой-Холдинг“ АД, както и на проф. д-р. Любен Тотев, заместник-председател на УС на БМГК, ректор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и председател на Съвета на ректорите у нас.
Погледът на индустриите, следващи минерално-суровинната по веригата на стойността, ще бъде представен от Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия, Михаил Колчев, председател на Българската камара на химическата индустрия и д-р Румен Атанасов, председател на Българската асоциация на електротехниката и електрониката.
Партньорството между бизнес и образование ще бъде застъпено в презентацията на доц. Сибила Шоштарич, катедра „Минералогия, петрология, геохимия“ в Университета в Загреб, Хърватия.
Сред презентиращите в панел „Пазари. Инвестиции. Риск. Конкурентоспособност на добивната индустрия.“ са Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Евгени Иванов, изпълнителен директор на КРИБ и Васили Николетопулос, водещ световен анализатор.
По време на Форума ще бъде представена и първата българска разработка на автоматизирана пробивна карета за подземен добив на руда.

Отдел „Комуникации“ в „Асарел-Медет“АД

14 КОМЕНТАРА

  1. Уважаеми г-н Гергински,
    тук не става въпрос за отделна личност или обект. Моята позиция, е относно Европейския минен бизнес форум, и по-точно – има ли в Европа, или в някоя цивилизована страна прилагане на открит способ за извличане на държавно подземно богатство в непосредствена близост до населено място. Прилаганата методика при определяне на Концесионната вноска, включва ли щетите (обезводняване на района в който е разположено това богатство; замърсяването на въздуха и речните води; обезлесяването при прилагане на технология за разкривката; принуждаване жителите в района да заплащат промишлена вода доставена с високи разходи „предлагана“ за питейна; потенциалната заплаха от промишлените отпадъци депонирани в хвостохранилищата). Друг въпрос: Държавата при този дефицит на парични средства (за пенсии, здравеопазване, национална сигурност, образование, за изплащане на „стари“ задължения и т.н.) наясно ли е че освен медния концентрат, медните руди се съпътстват с ценни метали? Медният концентрат е преди всичко за износ, т.е. ползва се за суровина в чисто производство на крайни продукти. Къде остават отпадъците? (в хвостохранилищата).
    Това, че „Асарел – Медет“ АД е лауреат на безброй награди и отличия, е нормален факт за страна с олигархична икономика. Който плаща, той поръчва музиката!? Откритият способ, е за обезлюдени райони. Съществуват и други технологиий щедящи екологията и ненарушаващи жизненият фактор!




    0



    0
    • МНОГОУВАЖАЕМИ г-н инж.Илков , всеки средно интелигентен човек дори без да е инж. може да зададе Вашите въпроси и да омаловажи приноса на „Асарел-Медет“АД за развитието на българската икономика и община Панагюрище! Вашите въпроси са многократно дискутирани при избиране на система на разработване ,при откриването и експлоатацията на рудника!И за да не е такова положението -както го представяте, комбината е вложил над 80 милиона лева само за опазване на околната среда и е направил инвестиции в размер на един милиард лева !Проблема е в това ,че хвърляте въпросите без да посочите дори и една алтернатива ! Избирането на система на разработване е свързана с много фактори като: релеф на местността ,големина,форма и размери на рудното тяло, дълбочина на залягане ,характеристики на рудата и вместващите скали , дейности за опазване на околната среда и много други! След задълбочени анализи и технико-икономическа оценка на възможните варианти се избира най-добрия! Следва оценяване на технико-икономически показатели като коефициент на подготовка,производителност на добива, себестойност, разходи за необходимите машини и материали, показатели за извличане на ценния компонент и отново много други! Тоест, решението рудника да е това което е не е определено с хвърляне на ези – тура! Каквото и да напишете от тук нататък запомнете , че приноса на комбината за жизнения стандарт на Панагюрище и осъществените проекти на територията на общината нямат алтернатива!




      0



      0
  2. Позволих си да коментирам написаното под тази статия защото, когато се пишат съчинения без картинка за хора като кмета Н.Белишки и проф.д-р Л.Цоцорков които не само ,че са истински родолюбци , но и са доказали това с делата си го приемам лично! Успех на целия екип който преобрази Панагюрище и дано сътрудничеството между „Асарел-Медет“ АД и общината продължи и за в бъдеще!




    0



    0
  3. Изказване на министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във вестник „Стандарт“от 30.09.2016г. след посещението и в „Асарел-Медет“ АД ! Цитирам : “ Впечатляваща история на професионализъм, грижа за хората и природата и отговорност към икономическото развитие и бъдещето на България! Благодаря за доброто партньорство за опазване на околната среда“




    0



    0
  4. 1 въпрос.Как 132 реда коментар се пишат и публикуват за 2 минути (коментара на Н. Гергински 21ч.37мин. и 21чи39мин.)2 въпрос. Трудови ЗЛОПОЛУКИ имало,има и ще има винаги , но се прекриват от Работодателите. Да не ви припомням няколкото хиляди волта напрежение на младия мъж.




    0



    0
    • Нали виждаш как! Защо, трябва да пиша неща които са известни и са публикувани многократно в медиите като мога да ти ги „копна“ ! И специално за теб ще цитирам изказването на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева след посещението и преди няколко дни!




      0



      0
  5. „Асарел-Медет” е носител на повече от 60 международни, национални и регионални отличия, награди и призови места в годишни касации, като само след приватизацията на дружеството те са над 40.

    МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА`2009

    Изпълнителният директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков е победител в националния конкурс „Мениджър на годината `2009“, организиран от сп. „Мениджър“ в партньорство с „Делойт“-България. Престижният приз за изключителни постижения в корпоративното управление му беше връчен на официална церемония на 8 октомври 2009 г. в столицата.

    ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА СОЦИАЛНО-ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА

    На 24 септември 2009 г. „Асарел-Медет“ беше удостоен с Голямата награда за социално-отговорна компания на годината – като победител в националния конкурс, организиран от вестник „Пари“ в партньорство с „Делойт“-България.

    СОЦИАЛНО-ОТГОВОРНА КАМПАНИЯ НА ГОДИНАТА В БРАНША

    На 18 август 2009 г. „Асарел-Медет“ беше удостоен с първата браншова награда за социално-отговорна кампания на годината на предприятие от минно-добивната индустрия. Отличието беше присъдено от Българска минно-геоложка камара в чест на Деня на миньора – след журналистически вот.

    ПРОМЕТЕЯ
    На 29 април 2009 г. КНСБ удостоява компанията с годишната награда „Прометея“ за съществен принос в хуманизацията на работната среда и опазване здравето на хората.

    ИНВЕСТИТОР В ОБЩЕСТВОТО
    На 22 януари 2009 г. „Асарел-Медет“ заема второ място в категорията „Инвеститор в обществото“ в Годишния конкурс за социално-отговорен бизнес на Българският форум на бизнес лидерите – за проекта си „Подкрепа за родния край`2008“.

    ЗЛАТЕН РИТОН
    На 14 ноември 2008 г. Сдружение на предприемачите – Панагюрище, отличава компанията с два „Златни ритона“ в категориите „Дарителство“ и „Най-голям принос към община Панагюрище“.

    МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
    За постигнати изключително високи резултати в областта на корпоративното управление изпълнителният директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков е сред десетимата финалисти на първия конкурс „Мениджър на годината 2008“, организиран от сп. „Мениджър“ в партньорство с „Делойт“. Резултатите са обявени на 8 октомври 2008 г.

    НАЙ-ДОБРИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ
    На 5 юни 2008 г. „Асарел-Медет“ заема 13-о място в класацията на най-добрите работодатели за Централна и Източна Европа за 2007 – 2008 г. в проучването на „Hewitt Associates”.

    НАЙ-ВИСОКОТО ДЪРЖАВНО ОТЛИЧИЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ”
    На 21 декември 2007 г. президентът на Република България Георги Първанов връчва на д-р инж. Лъчезар Цоцорков орден „Стара планина” – първа степен. Най-високото държавно отличие е присъдено на изпълнителния директор на „Асарел-Медет” и председател на Българска минно-геоложка камара заради изключително големите му заслуги към Република България и по повод 60-годишнината от рождението му.
    „Д-р инж. Лъчезар Цоцорков е потомък на славен панагюрски род – човек, доказал се като почтен родолюбив български бизнесмен и силно социално ангажиран и в община Панагюрище, и в национален мащаб”, подчертава по време на официалната церемония президентът Първанов, цитиран от Българска телеграфна агенция. Президентският Указ №301 на Президента на Република България за награждаване на Лъчезар Димитров Цоцорков е издаден на 19 юли 2006 г.

    ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА`2007 В ДОБИВНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ
    На 14 декември 2007 г. Българската агенция за инвестиции обяви „Асарел-Медет” АД за Инвеститор на годината`2007 в категорията „Добивна промишленост”. Статуетката беше връчена на изпънителния директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов.

    ОТЛИЧИЕ ЗА ЕНЕРГИЙНО-ЕФЕКТИВЕН ПРОЕКТ
    На 12 декември 2007 г. – по време на Годишните награди за енергетика – «СМВ-България» ЕООД отличи «Асарел-Медет» АД за оказаното доверие и реализиран обект с най-голяма сложност на изпълнение и постигната икономия на енергия. Проектът е за инфрачервено газово-керамично отопение на Централна ремонтна база и е реализиран през 2004-2006 г., като възвращаемостта на инвестицията е за един отоплителен сезон. Присъдената награда е стипендия за перспективен студент, посочен от „Асарел-Медет”.

    ЗЛАТЕН РИТОН
    На 30 ноември 2007 г. Сдружение на предприемачите Панагюрище, присъди на „Асарел-Медет” АД статуетката «Златен ритон» за «Най-добър предприемач` 2006» в бранш «Производство».

    ИНВЕСТИТОР В ОКОЛНАТА СРЕДА
    На 29 ноември 2007 г. Българският форум на бизнес лидерите присъди трето място на „Асарел-Медет”АД в категорията „Инвеститор в околната среда`2007” в рамките на Годишните награди за отговорен бизнес. Признанието е заради реализиарната екоогична програма през 2007 г.

    БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
    На 26 октомври 2007 г. „Асарел-Медет” е отличен със Сребърен плакет „Перфектна фирма по безопасност и здраве при работа” в годишния конкурс на „Перфект консулт”ООД.

    НАЙ-ДОБРИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ
    На 17 ноември 2007 г. е обявено класирането от националното проучване „Най-добрите работодатели 2007” на Hewitt, което се реализира за втора поредна година в страната ни – в партньорство с в. „Капитал”.
    В категорията „Големи компании” за първи път намира място голямо промишлено предприятие, след като „Асарел-Медет” заема престижното трето място. Това е признание за дългогодишната политика на компанията в областта на човешките ресурси. В анкетата на Hewitt, която тества ангажираността и мотивацията на екипа, се включиха 600 работници, специалисти и мениджъри от „Асарел-Медет”.

    НАЙ-ДИНАМИЧНАТА БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ ЗА 2006 ГОДИНА
    В броя си от 13 август 2007 г. списание Business Week България обявява „Асарел-Медет” за най-динамично развиващата се българска компания през 2006 г. в своята годишна класация за развитието на бизнеса в страната. Подчертават се лидерските позиции, иновацията, инвестициите в модернизация на производството, в нови екологични проекти и развитие на кадрите.

    ТОП ОСИГУРИТЕЛ В МИННИЯ БРАНШ ЗА 2006 ГОДИНА
    През месец май 2007 г. в Интернет страницата http://www.nasvetlo.net – сайт на подетата кампания за борба срещу сивата икономика – е обявено първото място на „Асарел-Медет” като най-голям осигурител в добивната промишленост. За ранглистата на инициаторите от Българска стопанска камара са използвани официалните данни на НАП за 2006 г. „Асарел-Медет” е един от съмишлениците в националната кампания срещу сивата икономика и подкрепя обединените усилия на социално-отговорния български бизнес и медиите под наслов „Излез на светло – помиси за утре!”

    ПЪРВИ В ЮЖЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН
    На 19 декември 2006 г. Българска търговско-промишлена палата обявява, че „Асарел-Медет” е класиран на първо място по комплексни икономически показатели в Южен централен район.

    НАЙ-ДОБЪР ПРЕДПРИЕМАЧ` 2005
    На 14 юли 2006 г. „Асарел-Медет” е обявен за „Най-добър предприемач` 2005” в категория „Инвестиции” от Сдружение на предприемачите – Панагюрище.

    НАГРАДА „ИКАР”
    На тържествена церемония на 26 април 2006 година „Асарел-Медет” АД беше удостоен от Българска стопанска камара с голямата награда „Икар” за иновация и принос в българската икономика през 2005 година. В Почетната книга на БСК беше вписано, че отличието се присъжда за реализиране на мащабна иновативна политика, довела до внедряване на върхови за времето техника и технологии. Престижната статуетка „Икар” беше връчена на изпълнителния директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

    ПОЧЕТЕН ЗНАК ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ ПАНАГЮРИЩЕ
    С решение на Общински съвет-Панагюрище колективът на „Асарел-Медет” АД стана първият, удостоен с Почетен знак за заслуги към Панагюрище. Отличието е израз на признателност за съществения и траен принос на дружеството в развитието на общината. Почетният знак бе връчен на официална церемония на 11 октомври 2005 година.

    ПРИЗНАНИЕ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА
    На 27 април 2005 г. „Асарел-Медет” АД получи отличие от Българската стопанска камара за постигнати високи резултати в областта на инвестициите, валутните приходи, развитието на нови производства, сертификацията, услугите, създаването на нови работни места и иновационната политика в периода 2000-2005 г.

    ЛИДЕР В РУДОДОБИВА
    В чест на Деня на миньора на 18 август 2005 г. Българска минна камара удостоява „Асарел-Медет” с грамота за най-високи постижения в миннодобивния

    НАЙ-ГОЛЯМ ОСИГУРИТЕЛ
    През 2005 г. “Асарел-Медет” е номиниран в Националния конкурс ”Данъкоплатец и осигурител на България” и е отличен в категорията “Най-голям осигурител” за 2004 г. По официални данни на Националната агенция по пирходите компанията е топ осигурител в добивната промишленост за 2006 г.

    КОМПАНИЯ С ВИСОК ПРЕСТИЖ И ПРИНОС ЗА АВТОРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ
    На 30 март 2004 г. дружеството получи сертификат от Националния конвент на експертите като Компания с висок престиж и принос за авторитета на България. Сертификатът беше присъден след проведено допитване до общественото мнение.

    СТАНДАРТ ЗА БИЗНЕС ЕТИКА
    На 30 октомври 2003 г. „Асарел-Медет” се присъединява към Стандарта за бизнес етика, изготвен от Български форум на бизнес лидерите.

    НАЙ-ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ
    В РУДОДОБИВА
    В чест на Деня на миньора на 18 август 2003 г. Българска минна камара удостоява „Асарел-Медет” с грамота за най-високи постижения в миннодобивния бранш за 2002 г. подотрасъл «Рудодобив открит добив».

    ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ГЛОБАЛНИЯ ДОГОВОР НА ООН
    На 15 май 2003 г. „Асарел-Медет” АД се присъединява към световното семейство на организациите, подкрепящи принципите на Глобалния договор на ООН за защита правата на човека, условията на труд, опазване на околната среда и социално-отговорно бизнес поведение.

    НАЙ-ГОЛЯМ ДАРИТЕЛ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ
    На 12 октомври 2002 г. „Асарел-Медет” получава Почетна грамота от Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България за предоставените дарения на община Панагюрище.




    0



    0
  6. През 1999 г. „Асарел-Медет” първи в българския минен бранш получава сертификат за управление на качеството по международния стандарт ISO 9 001, а на 15.01.2002 г. и първият за страната сертификат по ISO 14 001 – за опазване на околната среда. През 2003 година става първата българска компания от високорисковата тежка индустрия, която защитава сертификат по стандарта за здравословни и безопасни условия на труд OHSAS 18 001 и внедрява Интегрирана система за управление по международните стандарти за качеството, опазване на околната среда и безопасност на труда.

    Сертификация по стандарти:

    ISO 9001:2008
    ISO 14001:2004
    OHSAS 18001:2007




    0



    0
  7. През 1999 г. „Асарел-Медет” първи в българския минен бранш получава сертификат за управление на качеството по международния стандарт ISO 9 001, а на 15.01.2002 г. и първият за страната сертификат по ISO 14 001 – за опазване на околната среда. През 2003 година става първата българска компания от високорисковата тежка индустрия, която защитава сертификат по стандарта за здравословни и безопасни условия на труд OHSAS 18 001 и внедрява Интегрирана система за управление по международните стандарти за качеството, опазване на околната среда и безопасност на труда.

    Сертификация по стандарти:

    ISO 9001:2008
    ISO 14001:2004
    OHSAS 18001:2007




    0



    0
  8. На въпроса на г-н Гергински – Илков , Вие да не би да пишете сюжети за трилъри ?!? и поради значимостта на темата относно „устойчивото развитие“ на миннодобивната дейност в България, отговарям:
    1. Подземните богатства са изключително държавна собственост и като такива следва да се извличат в интерес на икономическото развитие на страната;
    2. Проблемът на извличането, е основната дискутирана тема. Дискусията включва:
    – технологията на извличането съобразно геоместоразположението на находището /Недопостимо е извличане по открит способ в непосредствена близост до населено място (съществуват и други технологии – освен откритият добив);
    – Недопостимо е посегателството върху лесистостта и ликвидацията на дивечовите ареали, върху растителната разновидност, върху замърсяването на речните води и обезводняването в района на находището (и населеното в близост до находището място);
    – Съхраняване на промишлените отпадъци в района на населеното място (хвостохранилищата).
    Когато държавата издава Разрешително за изземване на подземни богатства, следва да определи и упражнява контрол върху вида и качеството на извличаното богатство. На основата на реалната пазарна стойност (при продажбата на добитото богатство) и щетите, които нанася върху екологията и стопанския бизнес (несвързан с добива на подземните богатства)да се определи съответстваща Концесионна вноска.
    На практика, промишлените отпадъци с цялата опасност, която крият, остават на територията на населеното място, а продукцията се изнася под формата на суровина в други държави. Местните жители плащат щетите (питейна вода от помпажни системи, вместо гравитачна вода от вода умишлено обезводнените зони; променен климат – снижаване билото на планинските терени в резултат на приложената технология по разкривката на находището)а управниците и определени избранници, трупат парите.




    0



    0
  9. ОТНОСНО:Проф.”д-р Лъчезар Цоцорков ще вземе участие в четвъртото издание на Европейския минен бизнес форум”

    Уважаема г-жо Костуркова,
    Защо не изнесете по-подробна информация относно Форума и по-точно – Каква е позицията на Европейските представители относно екологичните замърсявания в резултат провеждане на експлоатация на открит рудник в непосредствена близост до населено място; Хвостохранилищата, като „Демоклиев меч“ застрашаващ живота на живущите в района на експлоатация по открит способ в близост до населено място; Предвижда ли се преоценяване на методиката относно стойността на Концесионната вноска и засилвани контрола върху процесите на рекултивация.




    0



    0
  10. ОТНОСНО:Проф.”д-р Лъчезар Цоцорков ще вземе участие в четвъртото издание на Европейския минен бизнес форум”
    В предходният коментар, отправих жизнено важни въпроси които по подразбиране се отнасяха към медиите отразяващи форума и следващи да се зададат към експертите (финансови и еколози т.е. Министерството на енергетиката и МОСВ). PIA, не отрази както форума така и очакваните отговори. С една дума PIA се позова на лозунга – ВОДИ НИ ВОЙВОДО НИЕ СИ ЗНАЕМ ПъТЯ!? адекватен и показателен на – КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРъЧВА МУЗИКАТА!?. Въпросите обачеостават открити – Преразглеждане методиката за Концесия на извличането на подземните богатства; Контролът върху рекултивацията и обезлесяването при процесите разкриване на полезните изкопаеми; Кой следва да плаща възстановяването на параметрите на жизненият фактор (запрашеност; замърсяване на водите, въздуха; лесистостта; лъчистостта и шумът). Жизненият фактор пряко влияе върху здравословното състояние на живущите в района на миннодобивната дейност.
    В живота не всичко е ПАРИ!? Няма нищо по-ценно от здравето на ЧОВЕКА!?




    0



    0
  11. ОТНОСНО:Проф.“д-р Лъчезар Цоцорков ще вземе участие в четвъртото издание на Европейския минен бизнес форум“

    Това мероприятие има особено значение, не толкова за развитието на минната промишленост, колкото до факта – публично, обществеността да се информира, че подобно производство като това на „Асарел – Медет“ ЕАД, (открито изземване на подземни богатства в непосредствена близост до населено място) в европейска страна е недопустимо!?. Много добре би било да се запитат експертите от МОСВ относно контрола над процесите рекултивация и методиката за определяне стойността на концесията и обезщетението на живущите в района на откритият рудодобив (вкл. обезводняването и качеството на речните води).




    0



    0