Начало Здраве Проф. Никола Владов: Черният дроб изпълнява над 400 задачи

Проф. Никола Владов: Черният дроб изпълнява над 400 задачи

807
0
СПОДЕЛИ

Проф. Владов е добре познат и уважаван от панагюрци, тъй като преди около 15 години той бе завеждащ на Хирургичното отделение в панагюрската болница.

9ce11fb94ba7957420d432958ca09bcd

 

Черният дроб е уникален орган, който играе ролята на филтър. Има над 400 жизненоважни функции. Например приема постъпващите отвън и образуващите се в червата отрови, преобразува ги в нетоксична форма и снабдява другите органи с пречистена кръв. Всяка минута през черния дроб се филтрират около 2 литра кръв. „Той е биохимичната лаборатория на организма“, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна хирургия и трансплантология във ВМА.

Черният дроб запазва глюкозата под формата на гликоген и осъществява неговия разпад, когато организмът се нуждае от енергия. Отстранява излишния холестерол. Участва в борбата с онези инфекции, чиято входна врата са червата. Някои синтезирани в него протеини играят централна роля в процесите на съсирването на кръвта.

Макар че е единственият орган в човешкото тяло, който притежава уникалната способност да се възпроизвежда, не трябва да разчитаме на това, предупреждава проф. Владов. Черният дроб не обича алкохол. Продължителната злоупотреба води до омазняване наречено от лекарите стеатоза, а по-късно и до образуване на съединителна тъкан – фиброза. След години всичко това може да ни докара цироза. А единственото лечение при нея е присаждането на нов орган. Колко е позволеният алкохол – лекарите не дават точна мярка. Според проф. Владов зависи от това колко е алкохолдехидрогеназата във всеки човек. Ако този ензим е в достатъчни количества в тялото ни, алкохолът се разгражда по-бързо и вреди по-малко.

Черният дроб не обича още силно кафе, преяждане, мазно, пържено, люто и мариновано. Влияят му зле лекарствата, гъбичките, паразитите и бактериите. Особено чувствителен е към вирусите на хепатит В и С. При тези заболявания също се стига до цироза.

Дали черният дроб работи правилно, не може да се прецени просто така. Необходими са изследвания на чернодробните ензими и ехографски прегледи. Затова нека не разчитаме на възможността му да се самовъзстановява, а да го пазим. Вместо алкохол, мазно и люто да му даваме зеленчуци, телешко и бяла риба, мед, много вода и лимони. Най-много обаче той обича изварата. Благотворното влияние на млечния продукт върху биологичното „чистилище“ се дължи на аминокиселини, метионин, цистин и холин, които не позволяват на мазнините да се трупат в него. Киселото мляко също пази черния дроб чрез полезните бактерии стрептококус термофилус и лактобацилус булгарикус, които разграждат глюкозата. Това от своя страна води до образуването на вещества, които потискат синтеза на холестерол в ключовия орган.

Защитно действие имат и плодовете, особено ябълките, които са богати на пектин. Вареното жито, овесените ядки, варената царевица, елдата „измитат“ ненужните отлагания. Ако се установи тежко увреждане, трябва да се ядат храни, съдържащи глюкоза. Простите захари имат свойството да възстановяват чернодробния паренхим.

Черният дроб може да боли. Това всъщност е и един от симптомите, че сме прекалили с чашките, че сме се натровили с гъби например или че сме се заразили с хепатит. Предупредителен симптом е и пожълтяването на склерите, както и тежест в дясното подребрие. Тогава непременно трябва да се потърси консултация със специалист.

Опасност за черния дроб са и туморите. Първичният хепатоцелуларен карцином се среща при всеки 5 на 100 000 души и без лечение средната преживяемост е едва 6 месеца, категоричен е проф. Владов. При рак на дебелото черво пък 50% от болните получават разсейки в черния дроб. Дори да се махнат, метастазите често се появяват отново и пациентите претърпяват по 4-5 операции.

Черният дроб тежи 1,5 кг и може да се изрежат 80% от него. През първите три седмици той регенерира бурно и е способен да се възстанови до 100%. При трансплантации от жив донор правилото е, че може да се изреже до 1% от теглото на донора. У нас живото донорство е позволено от родители на дете или от роднини до четвърто коляно, които обаче са под 50 години. Единственото изискване за съвместимост е кръвната група да е една и съща. „Въпреки това във ВМА сме извършили едва две такива трансплантации, а това са манипулации, които спасяват живот“, казва проф. Владов.

Източник: skener.news