Начало Интервюта Проф. Пенка Найденова: Стопили сме се с близо 2 милиона души

Проф. Пенка Найденова: Стопили сме се с близо 2 милиона души

СПОДЕЛИ
Найденова

С близо 2 милиона души е намаляло населението на България от 1989-та до 2019-та година

Населението на България намалява с 49 995 души на година и е малко под 7 милиона души. Най-малка е област Видин, най-голяма е София-столица, където живее всеки 5-ти от населението. Най-малката община е Трекляно – 758 души и едва 4% от населението живее в тези 73 общини, където живеят под 6000 души. 34% от населението живее в 6-те града с население над 100 хил. души – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Това разкри пред радио Фокус проф. д.ик.н. Пенка Найденова от Център за демографски изследвания и обучения , както и експерт по демография и по програми към Фонда за населението в ООН.

Проф. Найденова, в последните години се говори изключително много за това, че нацията ни се топи. Какво сочат данните за последните 30 години по отношение намаляването на населението на България?

Проф. Пенка Найденова: За съжаление това е точно така. Истината е, че от 1989-та до тази година населението на България е намаляло с близо 2 милиона души.През 1989-та година населението на страната е близо 9 милиона човека, а в момента е малко под 7 милиона. Основната причина за намаляването не е емиграцията, както често се спомена, а смъртността. Близо 2/3 от тези два милиона човека се дължат на отрицателния естествен прираст на населението, т.е. на разликата между ниската раждаемост и високата смъртност. Останалата 1/3 са заминали от страната.

А какви са данните за раждаемостта в страната?

Проф. Пенка Найденова: И там картината не е никак розова. В момента раждаемостта в България е почти двойно по-ниска от смъртността, като данните сочат, че около 115 000 българи умират годишно, а живородените деца са около 62 000. Така всяка година населението на страната има отрицателно салдо и намалява по естествен път с около 50 до 60 хил. човека. В това число обаче не са включени хората, решили да мигрират в чужбина.
Мрачната статистика очертава едно трайно намаляване на населението на страната и ако се задържи темпът, до 2040 години българите ще сме намалели до около 5,5 милиона, а през 2100-та – около 3 милиона.

Как може да се спре тази негативна тенденция?

Проф. Пенка Найденова: Много трудно, да не кажа и почти невъзможно. За да може да се спре намаляването на населението, всяка жена трябва да има минимум по 3 деца. В момента обаче ситуацията е съвсем различна. Ако трябва да говорим с абсолютна точност, към момента на една жена се падат по 1,5 деца, а за да имаме положителен ръст на населението – всяка жена трябва да има по 2,2 деца. Ясно е, че няма как да имаме 2 цяло и 1/5 дете, което означава, че жените трябва да имат най-малко 3 деца, за да се спре този спад на населението. Това обаче знаем, че няма как да се случи. Тук искам да припомня, че най-ниските нива на раждаемост са регистрирани през 1997-ма година, когато раждаемостта е паднала под 8 на 1000.

Застарява ли населението на България?

Проф. Пенка Найденова: Това е другият сериозен проблем, пред който нацията ни е изправена. И малко цифри в тази посока – 23% са възрастните хора в България, а децата до 14 години – 14%. Реално, застаряването на населението в страната е един от най-сериозните проблеми , пред които се изправяме в днешно време. Ако разгледаме статистиките в периода 1900-та до 2019-та година, ще видим една плавна тенденция за застаряване на населението в страната. През 1900-та година децата до 14-годишна възраст са били около 33% от общия брой население. В сравнение за същия период възрастните са били около 6%.
Само 50 години по-късно, през 1950-та година децата до 14 години в страната са вече 24% от общото население, а възрастните са 5%. През 2019-та година, нещата придобиват съвсем различно измерение: Децата до 14 години са около 14% от общият брой, а възрастните са вече 23%. Наблюдава се едно рязко застаряване на населението, което е за сметка на младите хора.