Начало Култура Проф. Стоян Домусчиев обеща своя колекция от творби за бъдеща галерия в...

Проф. Стоян Домусчиев обеща своя колекция от творби за бъдеща галерия в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Известният български художник проф. Стоян Домусчиев откри изложба в родния си град Панагюрище в сряда. Колекцията му от творби под наслов "Завръщане" е подредена в залата на Историческия музей.
Неслучайно отбелязвам това завръщане след един много дълъг период, в който не съм си идвал в Панагюрище, каза развълнуван професорът. Послучай своето завръщане към родните корени, художникът дари една от своите картини на музея. Творбата изобразява панагюрка, която държи хляб. Тя е един действителен образ от града, посочи авторът. Освен това, той зарадва всички гости като оповести, че е готов да дари цяла своя колекция от картини, ако се намери подходящо помещение за художествена галерия в неговия роден град. Тя ще е дар на Панагюрище, който да бъде в основата на всичко, което би обогатило историята на града, добави художникът. На музея той подари още три академични издания.
Проф. Домусчиев отправи специални благодарности към общинското ръководство в лицето на кмета Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов за това, че са уважили като екип неговата изложба. Дано да е така и в различните дейности, за да може Панагюрище все повече да се променя към добро, каза още професорът.
Авторът и неговото творчество бяха представени от директора на музея доц. Атанас Шопов. Той припомни, че художникът е роден на 13 юни 1935 г. Завършва Националната художествена академия, специалност "Живопис", с отличие и похвала. Отличаван е с първа награда за композиция, както и с други награди от общоакадемични конкурси. Участвал е в национални изложби в страната и в чужбина: Германия, Чехия, Унгария, Русия, Румъния, Ирландия, Македония, Има самостоятелни изложби в София – галерия „Средец“ на Министерството на културата (2008 и 2009), залите на СБХ, в галерия „Райко Алексиев“, в Културно-информационния център на Германия, Военномедицинска академия и Централния дом на армията. През 1999 г. участва в колективна изложба в Дъблин, Ирландия, под патронажа на съпругите на президентите на двете държави. Участва в международни пленери в България, Германия и Македония. Творби на проф. Домусчиев са притежание на НХГ, СГХГ, музей „Рилски манастир“, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Военноисторическия музей, Медицинска академия, областни и градски галерии в България.
Проф. Стоян Домусчиев е дългогодишен преподавател по рисуване в Националната художествена академия. В продължение на 8 години е бил заместник-ректор по учебната работа на академията, участвал е в методическото направление към Съвета за висше образование в страната. Бил е главен специалист за художествено образование в дирекция „Училища по изкуствата“ към Министерството на културата. Заемал е длъжността заместник-директор и директор на дирекцията.
Проф. Домусчиев е участвал в редица научни конференции в страната и в чужбина по проблемите на образованието. Негови творби, статии и доклади са публикувани в редица печатни издания и сборници. Автор е на монография за художника Марин Георгиев Устагенов. В съавторство с проф. Михаил Енев разработва проблемите на учебната рисунка за 100-годишния период от развитието на Националната художествена академия. Носител е на орден „Кирил и Методий"
За художника като преподавател и изследовател говори изкуствоведът Юлиян Митев. Поздравление поднесе и зам.-кметът Галина Матанова, която оповести още, че проектът за откриване на галерия в Панагюрище е подготвен още миналата година, така че се очаква положително развитие в тази посока.