Начало Култура Проф. Стоян Домусчиев показва творби на свои студенти

Проф. Стоян Домусчиев показва творби на свои студенти

СПОДЕЛИ

P1210396
Интересна изложба предстои да представи панагюрският художник проф. Стоян Домусчиев. Тя ще бъде открита на 23 март в столичната галерия „Академия“. В изложбата ще бъдат подредени творби,  резултат от преподавателската дейност по рисуване на професор Стоян Домусчиев. Творбите  са на студенти, с които художникът е работил в периода от 1970 до 1990 г.  В галерията ще бъдат изложени 40 творби. В изложбата присъстват имената на известни съвременни автори като Ирина Добрева,Александър Алексиев, Йордан Димитров, Красимир Гогов, Адриан Бекяров, Антон Петков, Румен Читов, Радослав Илиев, Атанас Лилов и други.

Проф. Домусчиев показа част от творчеството си в  родния си град преди две години. Художникът е роден на 13 юни 1935 г. Завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“, с отличие. Отличаван е с първа награда за композиция, както и с други награди от общоакадемични конкурси. Участвал е в национални изложби в страната и в чужбина – в Германия, Чехия, Унгария, Русия, Румъния, Ирландия, Македония, Има самостоятелни изложби в София – галерия „Средец“ на Министерството на културата (2008 и 2009), залите на СБХ, в галерия „Райко Алексиев“, в Културно-информационния център на Германия, Военномедицинска академия и Централния дом на армията. През 1999 г. участва в колективна изложба в Дъблин, Ирландия, под патронажа на съпругите на президентите на двете държави. Участва в международни пленери в България, Германия и Македония. Творби на проф. Домусчиев са притежание на НХГ, СГХГ, музей „Рилски манастир“, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Военноисторическия музей, Медицинска академия, областни и градски галерии в България.
Проф. Стоян Домусчиев е дългогодишен преподавател по рисуване в Националната художествена академия. В продължение на 8 години е бил заместник-ректор по учебната работа на академията, участвал е в методическото направление към Съвета за висше образование в страната. Бил е главен специалист за художествено образование в дирекция „Училища по изкуствата“ към Министерството на културата. Заемал е длъжността заместник-директор и директор на дирекцията.
Проф. Домусчиев е участвал в редица научни конференции в страната и в чужбина по проблемите на образованието. Негови творби, статии и доклади са публикувани в редица печатни издания и сборници. Автор е на монография за художника Марин Георгиев Устагенов. В съавторство с проф. Михаил Енев разработва проблемите на учебната рисунка за 100-годишния период от развитието на Националната художествена академия. Носител е на орден „Кирил и Методий“
Интересен е фактът, че в кабинета на кмета на общината Никола Белишки има картина, подарена от професора, на която стилизирано са изобразени част от символите на Пангюрище.

На снимките: Проф. Домусчиев по време на изложбата си в Пангюрище и една от творбите му.