Начало Общество ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ  ПРОДЪЛЖАВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА НА ДУАЛНАТА СИСТЕМА НА...

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ  ПРОДЪЛЖАВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА НА ДУАЛНАТА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ“

СПОДЕЛИ

Проект BG05M2OP001-2.014-0001 ,,Подкрепа за дуалната система на обучениее финансиран от Оперативна програмаНаука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Изпълнението на Проект BG05M2OP001-2.014-0001 ,,Подкрепа за дуалната система на обучениена Министерството на образованието и науката, подкрепя действията на ПГИТМТгр. Панагюрище за повишаване привлекателността на дуалната система на обучение сред учениците и родителите.  По Дейност 1 от проекта са закупени оборудване и учебна литература за целите на дуалното обучение, което ще позволи модернизиране на електролабораторията на училището. Закупиха се автоматични прекъсвачи, магнитни пускатели – реверсивни и нереверсивни, честотен инвертор, чрез който плавно се регулират оборотите на асинхронните двигатели, стенд по Електротехника, чрез който се изследват различни електрически вериги. Част от оборудването се монтира на учебно табло, чрез което ще се реализират различни упражнения в часовете по теория и учебна практика. В монтажа активно участваха учениците от 10б клас, специалност „Минна електромеханика“, а именно: Тодор Чамов, Гергана Илкова, Илиян Джамбазов, Кристиян Цуцеков, Добрин Шикеров и Илия Воденичаров. Осигурено беше и работно облекло, обувки, лични предпазни средства, както и различна техническа литература – правилници и наредби. 

На 28.06.2021г, се проведе второто пробно стажуване на учениците от специалност „Минна електромеханика“ – 8 и 9 клас. Под ръководството на учителя по професионална подготовка  инж. Ненчо Ненчев и представители на фирмата „Асарел – Медет“ АД, учениците направиха своята първа обиколка из цеховете на предприятието в реална работна среда, запознаха се с организацията и производствения процес в различните цехове – флотация, мелнично, инсталацията за екстракция и електролиза на мед и си набелязаха бъдещите работни места. Обучаемите имаха възможност да се запознаят със спецификата на избраната от тях професия, с организацията на производствения процес във фирмата, с работната среда и с изискванията по безопасност на труда. За проведенотопробностажуване на учениците бяха връчени сертификати от директора на професионалната гимназия.

Стратегията на ПГИТМТгр. Панагюрище за прилагане на дуалното обучение е добър пример за нуждата от тясна обвързаност между образователната система и реалните потребности на бизнеса.

Проведе се и обучение на наставници по Проект BG05M2OP001-2.014-0001 „Подкрепа за дуалната система на обучение“, в изпълнение на Дейност 4 Дейности в подкрепа на работодателите, Поддейност 4.1. Обучение на наставници в педагогически и методически умения с цел развитие на методически, организационни и социални компетентности, изграждане на умения за планиране, провеждане, контрол и оценяване на обучението в реална работна среда и познаване на спецификата при трудовоправните отношения на обучаемите лица и фирматапартньор.

Обучението проведе инж.Ненчо Ненчевучител по професионална подготовка в ПГИТМТ. Обучението на наставниците се проведе по утвърдена от министъра на образованието и науката учебна програма с продължителност 24 часа с теоретична и практическа насоченост. В обучението се включиха наставниците  от „Асарел – Медет“ АД, а това са изявени работници с доказани професионални и човешки качества – инж. Ненко Гандуров, инж. Добрин Карайлев, Илия Утев, Красимир Халачев, Йосиф Бекяров, Стойко Киричев.

По време на обучението, наставниците усвоиха основни педагогически и методически знания и умения, които да улесняват процесите по предаване на информация, практическо обучение и възпитание на учениците. Усвоиха психологически умения за работа в учебна среда, техники за ефективна комуникация, избягване на конфликтни ситуации и решаване на конфликти, както и методи за повишаване мотивацията на учениците в реална работна среда. Запознаха се подробно с нормативната база, регламентираща обучението чрез работа (дуална система на обучение), с действащите учебни планове и програми, създаваха нови, изготвяха вътрешни правила, критерии за подбор на ученици, обсъждаха методите за мониторинг и контрол, системата за оценяване на резултатите и постиженията и др. В обучението бяха включени много игри, казуси и дискусии по всички разглеждани теми. В края на обучението наставниците получиха удостоверение за преминатото обучение.

Независимо от трудностите през  годината, обучаемите успешно се справиха с учебния материал и получиха много добър успех по предметите от професионалната подготовка. Сега те заслужено излизат в очакваната с нетърпение ваканция, за да се разтоварят и съберат сили за новата учебна година.