Начало Любопитно Прогноза за времето през месец март

Прогноза за времето през месец март

СПОДЕЛИ

 

IMG_1473

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9°, а в планините – между -7 и -2°.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 100 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат между -7° и -2°, а най-високите – между 20° и 25°.

Март ще започне с топло, но променливо време. Облачността ще е значителна и на места в страната ще има валежи от дъжд. През периода 3-5 март отново ще има валежи от дъжд, на места значителни. Температурите ще се понижат и на места в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието температурите ще се повишат. В края на периода на много места отново ще има валежи.

През първата половина от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Времето ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд. С понижението на температурите, в Предбалкана и по високите полета, дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от периода ще настъпи относително повишение на температурите. Вероятност за валежи има около 18 март.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. Често ще има превалявания, предимно от дъжд. Относително по-топло ще бъде в средата на периода, а в края на месеца отново температурите ще се понижат.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7.02 часа и залязва в 18.16 часа. Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 7.10 часа и залязва в 19.52 часа. Продължителността на деня е 12 часа и 42 минути.

Фазите на Луната през месеца са: 2 март – последна четвърт, 9 март – новолуние, 15 март – първа четвърт, 23 март – пълнолуние, 31 март – последна четвърт.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 6.30 часа. През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3 – 4 дни вали сняг. Март е месец, характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚.