Начало Култура Програма на Първия международен младежки танцов фест

Програма на Първия международен младежки танцов фест

СПОДЕЛИ

За първа  година  Панагюрище ще стане център за  среща на различни  култури, на младостта, таланта, приятелството и любовта към танца. Ще се  даде шанс за изява в областта на танцовото изкуство на значителен брой млади хора, което ще допринесе за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност, размяна на творческа информация и културен обмен. Панагюрската публика и гостите на града ни ще имат възможност да се насладят на талантливите изпълнения  на около 300 участника от Украйна, Молдова, Сърбия и България, които ще покажат  характерните  танци за  страните и областите, от които идват.

Патрон на Международния младежки  танцов  фестивал „Пъстър свят”  е кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки. Партньори са Общински младежки парламент и Държавната агенция за българите в чужбина.

Единадесет танцови фолклорни състави – в това число и извън границите на България са заявили желание да участват в Международния младежки  танцов  фестивал „Пъстър свят“.

Фестивалът е с конкурсен характер и възрастовата граница  на участниците в съставите е от 14 до 29 години. Целите на фестивала са: да развива културния обмен между народите и етносите; да популяризира българския фолклор в страната и чужбина; да съхранява, развива и представя специфичните танци на народите; да запазва многообразието на световното културно наследство; да поощрява творческите способности на личностите и общностите; да представя ежегодно пред гражданите и гостите на Панагюрище културата и националните танци на  различни групи, етноси и народи, както и да запознае гостите с богатото културно наследство  на Панагюрище.

Жури на фестивала – председател доцент Георги Хинов – художествен ръководител на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен.

 Членове – Петя Александрова – хореограф, режисьор и педагог в НУМТИ  „Панчо Владигеров” – София и Анатолий Клочков – балет-майстор, хореограф, 25 години е бил ръководител на Ансамбъл на Строителни войски.

 

 

ПРОГРАМА

6 септември 2013 г.

17:30 ч. – Дефиле и представяне на съставите

От кръстовището на ул. „Стоил Финджеков” и ул. „Георги Бенковски”,  до площад „20 април”

18:30 ч. – площад „20 април”

  • Издигане на националното знаме по случай 128 години от Съединението на България
  • Официално откриване на Първия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят”
  • МУЗИКАЛНО–ТАНЦОВ  СПЕКТАКЪЛ „ВЪЗРОЖДЕНСКИ РАЗКАЗИ” – АНСАМБЪЛ „ЧИНАРИ”

7 септември 2013 г.

10:00 ч. – 13:00 ч. –  Конкурсна програма

18:00 ч. – 20:00 ч. – Концерт на съставите от Украйна, Молдова, Сърбия и България

20:00 ч.

  • Награждаване и гала-концерт на победителите
  • Официално закриване на фестивала

8 септември 2013 г.  – Съпътстваща програма за участниците във фестивала – разглеждане на културно – историческите забележителности в град Панагюрище и района