Начало Общество Проливни дъждове, температурите падат

Проливни дъждове, температурите падат

СПОДЕЛИ

Предупреждение от първа степен за потенциално опасно време издаде НИМХ заради проливни дъждове днес.

Очаква се да паднат между 25 и 35 мм, а в планинските райони са възможни и повече. Значителни валежи се очакват в Западна и Централна България.

Ще продължи да вали и през нощта в събота.

Ще духа умерен, по поречието на Дунав и в Източна България – временно силен вятър от изток-североизток.

Максималните температури няма да превишат минималните с много. Минималните ще са между 8° и 13°, а максималните – между 11° и 16°.

Над планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Над около 1600 метра валежите ще са от сняг и по върховете ще се образува снежна покривка. В масивите от Западна България и Предбалкана количествата ще са значителни. Ще духа силен до бурен изток-североизточен вятър, който привечер по високите и открити части ще се ориентира от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно, ветровито, а след обяд и привечер – и с валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 14° и 17°. Температурата на морската вода е 17° – 19°. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 32 мин. и залязва в 18 ч. и 56 мин.

Следващите дни

През почивните дни и първата половина от следващата седмица времето ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат.

През нощта срещу събота и в събота вече и на отделни места в Източна България ще има значителни количества. В неделя валежите ще са главно в западната половина от страната, а в понеделник – повсеместни, по-съществени на изток.

Вятърът ще е най-често умерен, в Северна България и източните райони – временно силен, до края на седмицата – от източната четвърт, в понеделник ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили.

Във вторник валежите временно ще спрат, облачността ще се разкъса; все още ветровито. Температурите ще са по-ниски от обичайните за периода.

Към края на деня в сряда от запад отново ще започнат валежи, които бързо ще обхванат страната. Има повишена вероятност за значителни количества. Вятърът временно ще се обърне от изток-североизток.