Начало Общество Протойерей Атанас Манолов представя Пловдивска епархия в изборите за патриарх

Протойерей Атанас Манолов представя Пловдивска епархия в изборите за патриарх

СПОДЕЛИ

Архиерейският наместник на панагюрската духовна околия отец Атанас Манолов е един от тримата свещеници, избрани да представляват църковната общност на Пловдивска епархия в изборите за патриарх на 24 февруари. Това стана ясно след приключването на проведените днес от Българската православна църква епархийски избори на представителни делегати за Патриаршеския избирателен църковен събор на 24 февруари. Тогава ще бъде избран новият български патриарх, след като патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 година.

По Устава на Българската православна църква трябва да бъдат избрани 5 делегати, от които 3-ма духовници и 2-ма миряни, както и 2-ма представители на монашеството. В списъка са архимандрит Висарион, игумен на манастира „Света Троица”- Кръстова гора, протойерей Атанас Манолов от Панагюрище, протойерей Емил Паралингов, от Пловдив, д-р Константин Зисов, Радомир Чолаков – юрист и епархийски съветник. Те ще представляват църковната общност на Пловдивска епархия в изборите за патриарх на 24 февруари. Петимата бяха избрани от епархийските избиратели на изборно събрание в Пловдивска митрополия, както изискваше решението на Светия Синод, от листата с предложени 23 имена на клирици и миряни.

" Това е отговорност, но и признание. Щастлив съм от факта, че с избора ми се дава шанс на една малка духовна околия като Панагюрската, да даде своя глас при избора на нов патриарх." –  коментира преди минути пред ПИА отец Манолов.