Начало Местна власт Проведе се общественото обсъждане за разширението парцела на спортната зала

Проведе се общественото обсъждане за разширението парцела на спортната зала

17
0
СПОДЕЛИ

Зала-2

Тази вечер в сесийната зала на общината се състоя обществено обсъждане по повод искането на инвеститора „Асарел-Медет” АД за разширяване на площта й. Целта на исканото разширение е условията, които предлага многофункционалната новоизграждаща се спортна зала, да отговарят на изискванията на федерациите за провеждането на международни спортни състезания.

На срещата присъстваха кметският екип, общински съветници, главният архитект Младенов, представители на всички спортни клубове в града, представител на инвеститора и медии. Като основен проблем в обсъждането се очерта това, че новата сграда, която трябва да се дострои до основната, ще бъде разположена на част от двора на Центъра за настаняване от семеен тип за деца /ЦНСТД/ „П. Бобеков”.

Беше засегнат доста сериозно въпросът за това, дали в залата, която трябва да бъде достроена, трябва да има места за сядане. Общинските съветници и кметският екип не пропуснаха да попитат и за броя на паркоместата, които ще са определени в района на сградата.

Според думите на Стоян Василев – председател на волейболния клуб „Пан-волей“ „нито една квалификация световна, европейска или каквато и да е, не може да се проведе без наличието на такава тренировъчна спортна зала.“

Той беше подкрепен и от другите представители на спортните клубове. Повечето от присъстващите бяха категорични, че залата, която инвеститорът иска да изгради към основната спортна зала, ще бъде използвана много повече – не само за провеждане на спортни мероприятия от различен ранг, а и за тренировки.

В крайна сметка участниците в обсъждането се обединиха около искането на инвеститора, теренът на изграждащата се спортна зала да бъде увеличен с 43/24 м, а височината на малката спортна зала да е 12 м. От разискванията стана ясно, че конструкцията на спортния комплекс няма да засенчва двора и сградата на ЦНСТД „П. Бобеков”.

Постоянната комисия по териториално и селищно устройство към ОбС ще очаква от Общинска администрация проект на решение за промяна на ПУП, касаещ терена, с който инвеститора иска да разшири територията на спортния комплекс.

За сметка на това общинските съветници ще изискат от инвеститора да възстанови нанесените щети на Центъра, като същият ще трябва да изгради спортно игрище в основната част на парцела.

Освен това арх. Младенов изказа мнение, че Законът дава право на изпълнителя на проекта на промяна в изпълнението на строителството. Според него „нищо необичайно не се случва.“