Начало Местна власт Проведе се обществено обсъждане на Бюджет`2016

Проведе се обществено обсъждане на Бюджет`2016

СПОДЕЛИ
DSC_1278Публичното обсъждане на бюджета на Община Панагюрище за 2016 година премина при традиционно нисък интерес от страна на гражданите. В сесийната зала, където се състоя обсъждането имаше представители на общинската администрация, на общинския съвет, на институции и сдружения и само неколцина панагюрци, дошли за да чуят финансовите параметри.
В началото директорът на дирекция „Финансово-счетоводни дейности и бюджет” Цветана Якова представи проектът за  бюджет за 2016 година. Припомняме, че той е занижен спрямо бюджета за настоящата година, който е в размер на 16 413 880 лв. Прогнозната стойност на Бюджет`2016 е 14 622 354 лева, 8 261 199 лева от които са от местни приходи, а 6 361 155 лева са делегираните от държавата приходи. Планираните разходи за местни дейности са в размер на 7 806 968 лева, за делегирани държавни дейности са планирани средства в размер на 6 361 155 лева, за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи – 454 231 лева. 

След направеното изложение думата за предложения, коментари и мнения имаха присъстващите. Да бъде изградена туристическа спалня предложи Спас Кърпаров, председател на Туристическо дружество „Бунай”. Той обоснова предложението си с нарасналия поток от туристи, част от които, поради финансови причини, не могат да си позволят нощувка в местните хотели. Планира ли се увеличаване на местните данъци и такси попита общинският съветник от БСП и бивш председател на местния парламент Филип Калбуров.

Директорът на историческия музей доц. д-р Атанас Шопов пък постави въпроса дали музейните обекти, които не са били включени във вече реализирания проект „Панагюрище-столица на свободата“ не биха могли да бъдат включени в нов проект, с който да се търси финансиране, за да бъдат ремонтирани. Като реалистичен, балансиран и гарантиращ финансова стабилност на общината през следващите 12 месеца определи проекто-бюджета за 2016 година общинският съветник от ГЕРБ Христо Шиндаров. Той акцентира върху завишените средства за капиталови разходи, които, са с 33% повече от настоящата година. Въпроси, свързани със събираемостта на местните данъци и такси поставиха съветничката от Реформаторски блок Веселина Зумпалова-Ралчева и гражданката Светла Патърчанова.
 Предстои проектобюджетът за 2016 година да бъде разгледан в постоянните комисии към Общински съвет.