Начало Култура Славимир Генчев спечели ежегодната литературна награда „Димчо Дебелянов“

Славимир Генчев спечели ежегодната литературна награда „Димчо Дебелянов“

СПОДЕЛИ

Поетът Славимир Генчев* е тазгодишният носител на традиционната литературна награда „Димчо Дебелянов“, която се връчва всяка година през август в Копривщица, по време на отбелязването на годишнината от рождението на един от най-големите български поети. Дебеляновите празници бяха почетени от вицепрезидента Маргарите Попова, както и от част от най-изявените съвременни автори, сред които Маргарита Петкова, Камелия Кондова, Иван Есенски, Ивайло Дамянов, Ели Видева, Виолета Христова и много други. Десетки почитатели на поезията на Димчо Дебелянов пренебрегнаха дъжда и скрити под чадъри и дъждобрани слушаха в продължение на близо два часа подготвения поетичен рецитал.

Лауреатът Славимир Генчев получи подарък от панагюрския художник Стайо Гарноев – специално нарисуван шарж. Група от около 20 панагюрци уважи събитието.

 

Очаквайте интервю на Славимир Генчев специално за ПИА.

Чуйте част от словото на вицепрезидента Маргарита Попова и думите на Славимир Генчев, непосредствено след връчването на наградата


__________________________________________________________________________________________

*Славимир Генчев е роден през 1953 г. в София. Завършва „Българска филология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работил е като журналист и редактор в различни вестници, като уредник на музея на Дебелянов в Копривщица, като преподавател в ИЧС – София. В момента е журналист във в. „Българска армия“. Участва в сб. „Смяна 80“ (1980), автор е на стихосбирките „Перо от огъня“ (1989), „Черна кутия“ (2000), „Единицата мярка“ (2002), „Цветоглед“ (2005) и „Опит за подсказване“ (2009). Носител е на няколко национални литературни награди: „Димчо Дебелянов“ (1975, Копривщица), „Яворов и ние“ (1985, Поморие), „Магията Любов“ (2001, Казанлък), „Мечти по лято“ (2002, LiterNet), „Свищовски лозници“ (2007, Свищов). Като изпълнител на авторски песни печели втора награда в Добрич (1988) и първа награда в Несебър (2002). Член на Съюза на българските писатели.