Начало Култура Рада Панчовска дари 34 книги на Градската библиотека

Рада Панчовска дари 34 книги на Градската библиотека

СПОДЕЛИ

zx10

Във фонда на библиотеката постъпиха нови 34 заглавия художествена литература, дарени в края на миналата година от нашата съгражданка Рада Панчовска, съобщават от Храма на книгата в Панагюрище.

Това са предимно книги от испански автори – поезия и проза, издадени от издателство Проксима РП.

Съставител и преводач на всички тях е самата Рада Панчовска.

Голяма част от книгите съдържат паралелен текст на испански език, което ще даде възможност на изучаващите испански да подобрят своите познания.

Дарението включва и две от книгите на Рада Панчовска – „Анонимният успех“ 2001 год. и „Стени и мостове“ 2011 год.

Рада Панчовска е родена в Оборище през 1949 г. Отрасла и завършила гимназия в Панагюрище и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, с втора специалност руски и факултативно испански език.

Работила е във в-к „Оборище“ – Панагюрище, в Института за български език към БАН – София, управител е на частно издателство „Проксима-РП“, София. Член е на Сдружението на българските писатели (секретар по поезия) и на Съюза на преводачите в България и е член-основател на Свободното поетическо общество и на Асоциацията на испанистите в България. Участвала е в международната писателска среща-круиз „Вълни на три морета“, в поетични четения и фестивали у нас и в Родос (Гърция), Берлин (Германия), Куртеа де Арджеш (Румъния), Струга (Македония), Сан Роке, Веруела, Мадрид, Гранада и Приего (Испания) и в международни преводачески и издателски срещи в Тарасона и Албарасин (Испания) и Мексико (Мексико). Живее в София.