Начало Общество Радка Семова и Теменужка Хаинова: Да се потопиш в магията на ЦЕРН...

Радка Семова и Теменужка Хаинова: Да се потопиш в магията на ЦЕРН е мечта на всеки физик

183
0
СПОДЕЛИ

eeОт 27 юли до 2 август преподавателите Радка Семова и Теменужка Хаинова от СОУ “Нешо Бончев” бяха на посещение в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева. Посещението бе осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават физика и астрономия. Те споделиха впечатленията си пред ПИА.

„Българската група се състоеше от 35 учители от цялата страна, избрани по предварително обявени критерии за подбор на кандидати, и трима експерти от регионалните инспекторати по образование. На 28.07.2014 г. програмата беше открита от генералния директор на ЦЕРН – R.Heuer , който бе приятно изненадан от подаръците, донесени специално за него-късче от Панагюрище, специално подготвени от кметския екип на града ни и скромен подарък от училище СОУ „Нешо Бончев“. Заедно с учителите и експертите в програмата се включи и зам.-министърът на образованието и науката – Мукадес Налбант. Посещението бе реализирано във връзка изпълнение на мярка I, т.4 от Националната програма „Квалификация“, приета с решение на МС №221/23.04.2014 г.“ – разказват Семова и Хаинова.
Обучението се провело по предварително обявена програма. Лекторите са били от образователния офис в ЦЕРН, БАН, Физически факултет към СУ. След всеки теоретичен блок е имало организирано посещение на различните контролни центрове, установки и детектори.

Семова и Хаинова са успели да видят най-големия ускорител на елементарни частици, с диаметър 27 км, намиращ се на 100 м под земята. В него се симулират условия, близки до тези в ранните моменти от развитието на Вселената, за да се разбере какво се е случило една стотна от наносекундата след Големия взрив И не само това.
„.Всъщност ние се завърнахме като едни истински посланици на ЦЕРН, изпълнени с огромно желание да вдъхновим младите хора и нашите ученици и засилим техните интереси в сферата на науката, на инженерните дисциплини, на IT-технологиите, на физиката, на физиката на елементарните частици и т.н.“ –споделиха двете учителки.

В ЦЕРН има 2300 щатни служители, 1000 асоциирани служители и 11 000 потребители. В ЦЕРН членуват: Австрия, Белгия, България, Чешката република, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и Израел. Основна функция на ЦЕРН е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходима за изследвания в областта на физиката на елементарните частици /най-малките градивни „тухлички“ на материята/.

Мисиите на ЦЕРН са да разширява границите на познанието /тайните на Големия Взрив, как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената/, да развива нови технологии за ускорители и детектори /информационни технологии-Уеб(WWW) и ГРИД, медицина-диагностика и терапия/, да подготвя бъдещи учени и инженери, да обединява хората от различни страни и култури.