Начало Общество Разгорещен дебат около вдигането на такса „смет“

Разгорещен дебат около вдигането на такса „смет“

СПОДЕЛИ

Горещи дебати се развихриха в сесийната зала около пердложението за повишаване размера на такса "смет". Председателката на комисията по екология Пенка Пиперкова заяви, че материалите по точката са внесени в последния момент, членовете не са имали време да се запознаят в детайли. Председателят на групата съветници от БСП Станимир Велчев обвини администрацията, че за пореден път решение за един от важните въпроси за общината се взема "на тъмно", той обвини общинската управа в управленска немощ. Председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова – Ралчева заяви, че ще гласува  "въздържал се" и поясни  "докато не се намери достатъчно справедлив за обществеността начин за разпределяне на допълнителнота тежест".

"Няма нищо вярно в твърденията на госпожа Пиперкова и някои от членовете на комисията, че не знаят къде отиват парите на данъкоплатеца. Всеки месец управитлят на ОП"Чистота" г-н Тушлеков внася в общината – в администрацията  и Об С, справка за изразходваните средства. Две години подред всеки месец се внася справка за изразходването на средставта и две години на някой не му е ясно. Питам – ясно ли ви е защо сте тук, в този Общински съвет?  Тук е редно да обясним и на хората какво съгласно Закона за управление на отпадъците и Закона за местните данъци и такси включва тази такса "смет" – тя се определя за вяска услуга поотделно – сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци в депа и чистотата на териотирите за обществено ползване. Ето затова на жителите на общината се удържат такса битови отпадъци. Всички знаем, че до края на ноември трябва да бъде определна тази такса. Да, така е и това е било водещо и при нас, да спазим закона. Тук искам да внеса едон разяснение – община Панагюрище е може би една от малкото, те са не повече от 10 общини, които дават възможност на физическите и юридически лица да се освобождават от такса от една от услугите – когато има имоти, които не се ползват, да бъдат освободени от такса сметосъбиране и сметоизвозване. Това в други общини почти не съществува – справка – община Пазарджик, вижте дали там има такива екстри. И не приемам по никакъв начин упреците за това как е определена таксата, защо толкова сме се забавили и всякакви други  квалификации. " – бе категоричен кметът Никола Белишки. Той поясни, че буквално до последния момент са се водиил преговори за намаляване размера на отчисленията, които общините заплащат за всеки тон отпадък към държавната хазна. В  резултат на среща между НСОРБ и МОСВ е постигнато споразумение  сумата да не е 35 лв, а 22 лв. До момента обаче наредбата не е променена и там е все още е 35 лв на тон. Има една справка, от която е видно какви са били отчисленията по чл 60 и чл 64 от ЗУП п рез различните години – за 2011 – 3 лв на тон, 2012 година е 9 лв на тон, за 2013 г. е 15 на тон., поясни Белишки и в заключение посочи: "Управленската  ми "немощ" може би се изразява в това, че при заварена такса 3 лв на тон, две години поред, когато тя се качи 5 пъти, ние не вдигахме такса "смет"нито веднъж. Не знам кое тогава е управленска мощ? Приемам критики, когато са градивни и мотивирани."

В отговор Велчев зааяви, че има  чувството, че тактиката на управляващите е да се вменява на общинските съветници, че са глупави "Така и от цялата лекция не разбрах кое е попречило на Общинска администрация в началото на месеца да внесе едно обяснение какво е направено и да се започне дебатиране." – попита съветникът.

"Явно някой иска провал на политиката, която водим за повишаване чистотата на територията на общината  И преди да гласуваме, нека сам за себе си да си направи равносметката дали достатъчно се е запознал с проблема." – заяви кметът Белишки.

След като дебатите бяха прекратени,  с 14 гласа "за", 0 "против" и 5 "въздържали се" предложението бе прието.

3 КОМЕНТАРА

  1. Абе този самозабравил се кмет Никола Белишки,освен да вдига цени и такси друго знае ли.Първо вдигна цената на водата ,сега вдига и такса смет.За какво политика на чистотата говориш кмете, като от както си на кметски стол града ни тъне в мизерия.Я се огледай и слез малко сред нас хората .




    0



    0