Начало Кулинария Различните типове пица, които трябва да опитате поне веднъж

Различните типове пица, които трябва да опитате поне веднъж

СПОДЕЛИ
пица

Кои са различните стилове пица – традиционни и иновативни, които ще задоволят всеки вкус? Майстор-пицарите в пицария Пловдив – Лозана споделят някои от основните стилове пица.

  1. Пица в нюйоркски стил.

Това е архетипът, от който се формират поразително много пици. Това е и стилът на пица, който най-често се изобразява във филмите. Нюйоркският стил пица се характеризира със своята кръгла форма, тънка коричка,  нарязана на традиционните триъгълни филийки. Тайната на автентичната пица в стил NYC е използването на минерална вода като съставка за оформяне на тестото, което след това бавно ферментира в продължение на 48 часа.

 

  1. Пица стил Чикаго

Тестото за пица стил Чикаго се  в дълбок, кръгъл тиган. Слага се сиренето, вкусни гарнитури и сос. Доматеният сос предпазва сиренето от изгаряне, докато се пече.
Освен това, когато сиренето се топи, мазнините и маслата се освобождават и проникват в коричката, като това му помага да стане хрупкаво и златисто-кафяво.

 

  1. Пица в гръцки стил

Пицата в гръцки стил се отличава предимно със своята кора и соса си, които, докато използват традиционните съставки, се приготвят по уникални и интересни начини. Кората се пече в плитка чиния или тиган и „плава“ върху  щедро количество зехтин, което се разстила в тигана.Това води до мазна, но въпреки това пухкава и препечена коричка, с мека и еластична вътрешност.

 

А защо е толкова вкусна пицата – независимо от стила ѝ?

Пресни съставки

Свежите съставки наистина са от ключово значение за качествената пица.
особено когато става въпрос за използваното сирене, тъй като преработената или предварително настъргана моцарела обикновено не се разтопява като свежата.

Вкусен сос

Качественият сос трябва да има гладка  консистенция, както и силни вкусови  нотки на домат, риган, лук и чесън. Разбира се, може да прилавите и босилек, ако желаете, и други италиански подправки, зависи изцяло от готвача. Важен е балансът на киселинност и сладост, за да работи в хармония със сиренето и гарнитурата.

Добре направена коричка

Самата основа на пицата е това, което придава на сиренето, соса и гарнитурата форма, структура и предназначение. Независимо от вида на пицата, тестото / коричката е с най-висок приоритет в начина на приготвяне.

Перфектното количество сирене

Сиренето е най-важният елемент в гарнитурата на пицата.  Колко сирене искате да използвате зависи не само от вашите предпочитания, но и от вида сирене.

Да бъде перфектно опечена

В зависимост от стила пица, с който работите, вашият източник на топлина и други фактори, разликата във времето за готвене може буквално да бъде от една минута (за неаполитанска пица) до един час (пица в дълбок съд и пълнена пица).
Необходими са усилия и търпение, за да се усъвършенства времето за готвене на вашата перфектна пица.