Начало Култура Рекорден брой участници във Фестивал „Родолюбие“

Рекорден брой участници във Фестивал „Родолюбие“

СПОДЕЛИ

Рекорден брой изпълнители от цялата страна са заявили участие тази година в Деветия национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие", който ще се проведе на 20 и 21 април в Театър Дом-паметник, Панагюрище. В престижния конкурс през 2013 година участие ще вземат и деца от съседна Сърбия – Основно училище “Братство”, с. Звонци, общ. Бабушнице. Заявките за участие се приемаха до 1 април 2013 година. Над 500 деца ще се състезават с около 138 изпълнения в три възрастови групи. В І-ва група – от първи до четвърти клас, са записани 39 индивидуални изпълнения. Във ІІ-ра група – от пети до осми клас, индивидуалните изпълнения ще бъдат 34 на брой. В ІІІ-та група – от девети до дванадесети клас – 18 индивидуални изпълнения. За трите възрастови групи дуетите общо са 13, а вокалните групи – 30.

Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие" се организира от Община Панагюрище. Тази година конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието, младежта и науката за учебната 2012/2013 година.

През 2013 година фестивалът ще се проведе за девета поредна година и  е посветен на 165 години от рождението на Христо Ботев и 160 години от рождението на Георги Бенковски. Фестивалът се провежда под патронажа на Кмета на община Панагюрище и цели разпалване на родолюбиви чувства, издигане на националното самочувствие и самосъзнание, популяризиране на българската песен с патриотична насоченост; откриване и изява на млади таланти в певческото изпълнителско изкуство.

Национален фестивал "Родолюбие" е с конкурсен характер. Специалната награда е статуетка "Живият пламък". Тази година ще бъде връчена и награда за написване на нова патриотична песен от студент, като в  категорията са подадени две кандидатури. Наградният фонд на фестивала възлиза на 3000 лева.