Начало Общество Ректорът на СУ Иван Илчев към студентите: Времето е Ваше – не...

Ректорът на СУ Иван Илчев към студентите: Времето е Ваше – не на олигарсите, на мутрите и мутресите

СПОДЕЛИ
Ректорът на СУ Иван Илчев към студентите: Времето е Ваше – не на олигарсите, на мутрите и мутресите

Публикуваме речта на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев от церемонията по повод 125-ата годишнина на университета и откриването на академичната учебна година.

Уважаеми колеги,

Ректорът на СУ Иван Илчев към студентите: Времето е Ваше – не на олигарсите, на мутрите и мутреситеПоздравявам Ви – вече сте част от колегията на Софийския университет "Св. Климент Охридски"!

Преди 125 години съвсем близо до мястото, където сме сега, бе положено началото на българското висше образование.

Напомням. Това стана само десет години след Освободителната война. Когато бяха разрушени  десетки и ограбени стотици училищни сгради. Но още в началото на 1879 г. в страната ни вече имаше над 1400 училища. А управата на изгорената доземи Стара Загора, одобрявайки плана на новия град, постанови приходите от 40 дюкяна в центъра да отиват за проектираните нови училища. Това стана само три години след като България води война в защита на Съединението.

Напомням, тогава грамотността не надхвърляше  5-6%,
но управниците ни провиждаха в бъдещето.

През 1888 г. първият университетски курс започна с 43 студенти, всичките мъже, всичките с мустаци. Сега в Университета учат към 24 хил. студенти. Повече от половината са дами. От 1888 г. насам Алма матер е дала на България повече от 270 000 бакалаври, магистри и доктори на науките. Повече от четвърт милион!

Уважаеми колеги, влизате в Университета в сложно време. Време, в което накъдето и да погледнем виждаме озъбени, зли, разкривени от взаимна омраза лица. Време, в което политиците с охота се кипрят на нашите тържества, но ги няма в нашия делник. Време, в което в България се откриват бинго зали, нощни заведения, по-рядко спортни зали, режат се лентички на магистрали, време, през което през последния четвърт век никъде в страната не е вдигнат нов университетски корпус.

Нови сгради за ГДБОП или ДАНС има,
за университети – няма!

Време, когато актьори стават популярни не защото играят  Хамлет, а защото играят в реклами или в "Биг брадър".

Време, в което политиците безочливо искат да ни убедят, че сме прости, за да могат да ни управляват по-лесно, за да загубим доверие в собствените си възможности. Време, в което леейки елейни фрази за образованието и науката те съумяха да прогонят десетки хиляди млади хора и да превърнат "чужбината" в блян за немалко от тези, които са още тук. Чини ни се, че не обичат знаещите и можещите, защото им пречат. За да останат да квакат острастено в собственото си блато. Не се оставяйте да ви подведат. Ние искаме да сте знаещи и можещи.

Време, в които всички политически партии ви свалят звезди от небето – вярвате ли им?

Време, в което патриотизмът не е на мода – на мода е да се ругае родината. И най-стръвно го правят тези, които не са сторили нищо за нея.

Убеждават ви, че живеете във време на негодници. Не им вярвайте – добрите хора винаги са повече. Времето е Ваше – не на олигарсите, на мутрите и мутресите, не на политиканите, но за да бъде времето наистина ваше за него ще трябва да работите.

Днес за нас Вашите преподаватели, за Вашите родители и близки, за Вас самите е празник на надеждата! На одухотворената надежда.

Защото Университетът хвърля мост между времената и гледа към едно по-добро и по-интелигентно време. И работи за него.

Защото опитваме по думите на един скорошен министър на образованието да постигнем европейско ниво с африканско финансиране.

Защото не изчисляваме образованието само със сухото чаткане на зърната на сметалото.

Ние не искаме само дипломата да е ваша цел. Щото печатници в България много и дипломи печатаме всякакви – стремете се към качествено образование, изисквайте качество от вашите преподаватели.

Уважаеми колеги, вие не само ставате студенти, Вие получавате свободен избор. На повече от 400 магистърски програми. На пет езика. Опитайте от всичко, което ви предлага Алма матер. От 16-те ни програми за съвместно обучение с чужди университети. От програмата "Еразъм", в която можете да сравните представата си за света с реалността.

От концертите и изложбите на Културния център, от представленията на нашия театър, разходете се до Обсерваторията и погледнете звездите. Вижте пришълците от космоса и посетителите от миналото в нашите музеи. Трудете се и като магистри или докторанти може да стъпите в университетската база в Антарктида.

Разбира се, няма само да учите, но и ще се забавлявате. Така и трябва да бъде. Но човек се забавлява най-добре, когато не му тежат невзети изпити. Повярвайте ми. От опит го зная.